• LinkedIn
  • Twitter

Gentle Paradox

Er bestaat en enorme prestatiedruk binnen de maatschappij, die wordt ervaren door met name jongeren. Combineer dit met de grote hoeveelheid crises en er ontstaat een gevoel van machteloosheid. Dit leidt bij sommigen tot ‘bevriezen’: het niet meer in staat zijn om actie te ondernemen. Goed voor jezelf zorgen en duidelijk je grenzen aangeven is dan het devies, met quiet quitting als opvallend voorbeeld. Naast deze zorg over mentaal welzijn zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt juist wel veel mogelijkheden: een Gentle Paradox.

Afbeelding

Gentle Paradox in het interieur
Contrast, daar draait het om binnen deze trend. Binnen een rustig interieur staan ronde en zachte vormen centraal, waarbij meubels soms onverwacht van hard materiaal zijn. Harde, gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, alsof ze de harde werkelijkheid proberen te verzachten. Ook bloemen helpen een ruimte te verzachten en dromerig te maken. Bijvoorbeeld door arrangementen in hoeken of overgangen van muur en vloer te plaatsen. Arrangementen zijn wolkig, aan de uiteinden vaak transparant en bevatten ook droogbloemen. Losse bloemen brengen zachtheid met hun vorm of door subtiel overlopende kleuren. Ook voor planten zijn het transparante karakter en zacht blad, in kleur en textuur, belangrijk.

Gentle Paradox in de buitenruimte
Buiten zien we ook een contrast tussen hard en zacht. Ronde vormen komen terug in tuinmeubelen, terrassen en borders. Cirkelvormen, niervormen en ook ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken veroveren de tuin. Het contrast zit in het gebruik van de afgeronde vormen versus de harde materialen. In de beplanting zien we een spannend spel tussen compacte hardere beplanting en zachte wuivende grassen en wolkige planten. Groene planten staan naast bloeiende begroeiing in pasteltinten. Dit laatste versterkt het dromerige beeld dat we ook in het interieur herkennen.

Productingrediënten van de trend
Zoals te verwachten valt binnen deze trend, zijn de vormen vooral rond en bol. Veel producten bestaan uit één compacte vorm zonder losse details, waarbij de onderdelen aan elkaar vastgegroeid lijken of vloeiend in elkaar overgaan. Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. Marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen komen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit. Van romantische bloempatronen tot abstracte dessins: het kan allemaal. De kleuren zijn wel zacht en gradiënt effecten komen veel terug.

Kleurenpalet Gentle Paradox
Het Gentle Paradox-kleurenpalet is zacht en straalt rust en harmonie uit. Neutrale kleuren en pasteltinten worden afgewisseld met een warme cognackleur. De groentinten komen vooral terug in de bloemen en planten.

Afbeelding

Kernwaarden van deze trend
Dromerig, zacht en hard, contrastrijk, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk.

Meer weten?
Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2024: Meaningful EarthViva La Vida en Playful Construction. Neem voor meer informatie contact op met campagne manager Monique Kemperman, via mkemperman@bloemenbureauholland.nl

            
Mei 2023