• LinkedIn
  • Twitter

Ode to Nature

Door de klimaatcrisis voelen we ons kwetsbaar tegenover de overweldigende kracht van de natuur. We voelen de urgentie iets aan klimaatverandering te doen, omdat we gevaar lopen. Tegelijkertijd laten we onze affiniteit met de natuur zien: we maken er tenslotte onderdeel van uit. Dat zien we terug in de vormgeving in en om het huis. 

Afbeelding
Groenbranche trends 2023 Ode to Nature

Ode to Nature in het interieur 
Een crisis vraagt om extreme vormen in plaats van subtiele vormgeving. Binnen Ode to Nature lijkt het alsof de natuur ons interieur binnendringt en het overneemt. Vormen zijn dan ook organisch, robuust, grillig en daarmee extreem natuurlijk. Zo zien we veel rots-, steen- en keivormen of vormen die handgemaakt lijken. Opvallend zijn de wild aandoende binnenborders. Er ontstaat een organische symbiose van dode en levende materialen, bijvoorbeeld met banken die van steen lijken, maar van een zacht materiaal zijn. Ook de materialen zijn natuurlijk of milieubewust. Verwacht qua kleur bruine, groene en zachte, natuurlijke tinten in het interieur. We zien ook veel beeldrijm, hierin vinden we de samenhang tussen verschillende elementen uit de natuur. Dit doet ons weer beseffen dat alles met elkaar verbonden is, wij onderdeel van de natuur zijn en hier inspiratie uit halen voor design.  

Ode to Nature in de buitenruimte 
Ook buiten krijgt de natuur vrij spel, met organische en grillige vormen. Tuinen krijgen een verwilderd karakter, met kronkelige half verharde paadjes en wilde borders. Het gebruik van veel verschillende planten en bloemen stimuleert de biodiversiteit. Ook balkons zijn levendig groen, met een overdaad aan planten, horizontaal en verticaal. Hierdoor verdwijn je als het ware in het groen. Gebruikte materialen zijn gerecycled of van natuurlijk materiaal. We nemen de natuur bovendien mee in het ontwerp. Zo worden boomstammen gebruikt in bankjes of als ‘stepping stones’ in een waterpartij. 

Productingrediënten van de trend 
De vormen zijn grillig en organisch, met een natuurlijke of handgemaakte uitstraling. 

Materialen zijn zoveel mogelijk natuurlijk (rotan, klei, hout, natuursteen) en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Gebruikte dessins zijn natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen en dégradé- of overloopeffecten. De bloemen en planten binnen deze trend zijn grillig en natuurlijk van vorm en worden ook op die manier toegepast. 

Kleurenpalet Ode to Nature 
Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd, met bruin- en groentinten en een paar verzadigde kleuren voor bloemen en bloeiende planten. In bloemen zien we bovendien ook wit terug komen, maar dat is een uitzondering binnen het kleurenpalet. De colour keys laten voorbeelden zien van gebalanceerde, natuurlijke kleurcombinaties die gemaakt kunnen worden met iets meer kleur. 

Afbeelding

Afbeelding
Kernwaarden van deze trend 
Kernwaarden binnen deze trend zijn: natuurlijk, verwilderd, krachtig, organisch, grillig, bio-based, duurzaam, circulair, één met de natuur, vergroeid en verbondenheid. 

Meer weten? 
Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2023: Vintage Folklore, Layered Spaces en Collecting Memories. Voor meer informatie neem je contact op met Isabel Groot, campagne manager, via: igroot@bloemenbureauholland.nl.