• LinkedIn
  • Twitter

AVV toegelicht: waarom kiezen voor een AVV?

19 december 2023

Waarom kiezen voor een AVV?

  • Investeer samen met kwekers in de toekomst van de sierteelt.
  • Zorg dat Bloemenbureau Holland het imago van de sector en die van bloemen en planten positief kan beinvloeden bij consumenten in Europa.
  • Met elkaar zorgen we ervoor dat consumenten bloemen en planten blijven kopen.

AVV in drie stappen

  1. (Groot)handelaren kunnen tussen 15 tot en met 21 januari 2024 hun stem uitbrengen in de online draagvlaktoets. 
  2. Daarna beoordeelt de Brancheorganisatie Sierteelt de uitslag en dient de aanvraag voor de AVV in bij het ministerie van LNV.
  3. Het ministerie legt het verzoek eerst ter goedkeuring voor bij de Europese Commissie, waarna de minister van LNV beslist.

De AVV
Bloemenbureau Holland is er voor alle kwekers en handelaren in de sector. Een onafhankelijke en collectieve financiering hoort daarbij. Per 1 januari 2025 stopt Royal FloraHolland met de inning voor onze activiteiten. Met een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) dragen alle kwekers en handelaren bij en is er sprake van een onafhankelijke en collectieve financiering. Daarmee bevorderen en versterken we met elkaar de kracht van de sector als geheel.

In de draagvlaktoets die in maart/april 2023 heeft plaatsgevonden, sprak 78% van de kwekers zich positief uit voor een AVV. Het aantal uitgebrachte stemmen vanuit de handel was echter onvoldoende voor een geldige uitslag. De voorgestelde heffingsgrondslag op basis van inkoopwaarde stuitte op bezwaren bij een aantal handelsbedrijven. Inmiddels is er een nieuw voorstel gemaakt met een andere heffingsgrondslag, de totale omzet waarde. Dit wordt in een nieuwe draagvlaktoets voor de invoering van een AVV aan alle handelspartijen voorgelegd. Deze vindt plaats van 15 tot en met 21 januari 2024. 

Bij voldoende positieve stemmen (minimaal 66,7% van de geldig uitgebrachte stemmen in omzetwaarde) kan de BO Sierteelt namens Nederlandse kwekers en handelaren een aanvraag indienen bij het Ministerie van LNV voor invoering van een AVV. 
De draagvlaktoets voor kwekers in maart/april 2023 blijft gehandhaafd. Aangezien de heffing voor telers niet is gewijzigd. En ten tweede, de verhouding waarin telers en groothandelsbedrijven meebetalen aan promotieheffing verandert ook niet, althans niet ten nadele van de kwekers. 

De belangrijkste ins & outs
De AVV geldt voor drie jaar (2025 -2027). Inning komt in handen van een extern administratiekantoor. Aan de AVV dragen bij:

Nederlandse kwekers en buitenlandse leden van Royal FloraHolland

  • Bedrijven met een jaaromzet boven de €100.000, in snijbloemen en potplanten.
  • Aan de heffingspercentages verandert niets. Kwekers blijven 0,2% afdragen over hun omzet (ofwel product verkoopwaarde).
  • De dragen alleen bij over de producten snijbloemen en kamerplanten, dus niet (meer) over tuinplanten. 
  • Alle kwekers ontvangen een restitutie van 15% op de totale bijdrage aan Bloemenbureau Holland.

Nederlandse groothandelaren en buitenlandse leden van de VGB

  • Met meer dan 50% van de omzet uit snijbloemen en kamerplanten, waarvan de jaaromzet boven de € 300.000 is.
  • De heffingsgrondslag wordt de totale omzet waarde. De heffingspercentages zijn gewijzigd naar een staffel van 0,06% tot 0,03%. 
  • De 15% restitutieregeling is in het nieuwe voorstel verrekend in de heffingspercentages. 

De draagvlaktoets
Van 15 tot en met 21 januari 2024 kunnen handelaren zich via een zogenaamde draagvlaktoets uitspreken over de invoering van een AVV. Stemgerechtigd zijn directeur, eigenaren en directeuren-grootaandeelhouders. De stemming is online en wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Motivaction.

Motivaction beschikt mogelijk niet over de (meest recente) contactgegevens van directeuren, eigenaren en directeur-grootaandeelhouders van alle handelsbedrijven in de sierteeltsector. Daarom roept het Bloemenbureau directeuren, eigenaren of directeuren-grootaandeelhouders op om vóór 8 januari hun contactgegevens hier door te geven of via het aanmeldformulier in AVV-dossier op de website. Vervolgens zal de uitnodiging door Motivaction worden toegestuurd. Het hele proces wordt ook nog door een onafhankelijke accountant (Flynth) gecontroleerd.

Een stem voor de AVV is een stem voor een sterke sierteelt. 

 


Lees ook: