• LinkedIn
  • Twitter

Balkonplant van het Jaar 2018: Lavendel

09 april 2018

Bloemenrijkdom in paars en grijsgroen 
Niets doet zo denken aan Provence en een zondoorstoofde zomer als lavendel (Lavandula). De plant kent vele verschijningsvormen, biedt kleuren van bijna wit en lila tot diep paars, vergt weinig onderhoud en verspreidt een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan. Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen. 

Keuze assortiment 

Afbeelding
Lavendel kent diverse soorten en cultivars met veelal grijsachtig tot groen, geurend blad met daarop blauwe of lila bloemaren met lipvormige bloemetjes. De meest voorkomende is L. angustifolia 'Hidcote' met smal, grijs blad en violetblauwe bloemen. Het is een lange doorbloeier, tot eind september aan toe. L. angustifolia 'Munstead' bloeit kort maar hevig in de zomer met lilablauwe bloemen. Beiden zijn goed winterhard. Daarnaast zijn er veel cultivars van L. stoechas. Die is iets minder winterhard, maar heeft grappige, grote violette schutbladeren en worden om die reden ook 'de lavendel met de strik' genoemd. 

Lavendel trivia 
• Le Lavandou in het zuiden van Frankrijk was vroeger de Romeinse 'wasplaats' Lavandula. 
• Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd. 
• Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen. 
• Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes worden gemaakt. 

Herkomst 
Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa. 

Hier let u op bij de inkoop
• Check rijpheid, winterhardheid en het aantal bloemen per plant: lavendel moet bij inkoop al iets kleur tonen in de vorm van knoppen en bloemen
• Lavendel vraagt om een vochtige kluit, maar droog blad. De planten mogen ook niet lang tegen elkaar aan staan omdat ze gevoelig zijn voor Botrytis. 
• Smeul of smucht is een schimmel die ontstaat als lavendel onvoldoende ventilatie heeft gekregen bij opslag en transport.
• Verder moeten de planten vrij zijn van ziekten en plagen als luis en schuimcycades. 

Verzorgingstips voor de consument 
• Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
• De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.  
• In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden. 
• Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven. 

Verkoop- en presentatietips voor lavendel 
De verschillende tinten van lavendel lenen zich uitstekend voor een presentatie met kleurverloop van licht naar donker. Zet de planten niet pal op elkaar, lavendel moet een beetje kunnen luchten. Versterk de zomerse, Franse uitstraling van de plant met beeldmateriaal en terracotta potten en laat zien wat lavendel allemaal kan betekenen op de beperkte ruimte van een balkon met een bistrosetje. Verkoopverhogend werkt de combinatie van de plant met bijvoorbeeld lavendelzeepjes, lavendelzout en lavendelolie. 

Promotiemateriaal Lavendel
Beelden van lavendel kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl. Downloadable vakpersberichten, posters en banieren staan hieronder beschikbaar in vier talen:

-Vakpersbericht Lavendel DE
-Vakpersbericht Lavendel FR
-Vakpersbericht Lavendel UK

Afbeelding
- Poster Lavendel NL
- Poster Lavendel DE
- Poster Lavendel UK
- Poster Lavendel FR

Afbeelding
- Banner Lavendel NL
- Banner Lavendel DE
- Banner Lavendel UK
- Banner Lavendel FR

Balkonplant van het Jaar 
Lavendel is de Balkonplant van 2018. De 'Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit vijf kandidaten de balkonplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2018 is dat lavendel, omdat iedereen blij wordt van meer groen, meer kleur en meer geur, zeker op grote hoogte.  

Voor meer informatie: 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.