Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

Het verhaal van Badkamerplanten 
Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, precies de omstandigheden in een badkamer. En ze passen prima in de woontrend waarin die ruimte meer is dan een plek om haastig in en uit te hollen en een ruimte wordt om van te genieten voor een goed begin of een ontspannen einde van de dag. De Badkamerplanten zijn speciaal geselecteerd om samen te kunnen worden neergezet, voor optimaal effect. 

Herkomst 
Tillandsia komt uit Midden- en Zuid-Amerika, lepelplant (Spathiphyllum) uit de jungle van Brazilië, Zuid-Amerika en Azië, Ficus pumila klimt en slingert in het verre oosten, Adiantum groeit vooral in China. Wat ze gemeen hebben, is dat ze groeien in een omgeving die lijkt op dat van een tropisch regenwoud. En dat lijkt weer veel op de badkamer na de ochtendspits. Het vocht en de damp die dan achterblijft, biedt ideale omstandigheden voor deze planten.  

Keuze assortiment Badkamerplanten
Tillandsia voor in de badkamer is bij voorkeur de epifytische groeiende T. usneoides (Spaans mos of baard van mozes). Tillandsia komt ook veel voor als kleine rozetjes in verschillende vormen en maten. Ook dit zijn typische epifyten.T. xerographica (grote grijze rozet) of ionantha (kleine rode rozetjes) zijn daar voorbeelden van. De bloeiende T. cyanea (roze met blauw) of T. flabellata (rood) zijn ook zeer geschikt en brengen tevens kleur aan in de badkamer. 
Spathiphyllum komt voor in veel verschillende cultivars, van hele kleine planten met kleine witte bloeiwijze tot bijna manshoge planten met grote 'lepels'. Er zijn groenbladig en bontbladige variëteiten. Steeds vaker zien we dat de bloeiwijze ook gekleurd wordt. 
Adiantum komt voor in een aantal soorten, variërend van groenbladige tot bronskleurige cultivars. 
Ficus pumila komt zowel als hangplant als klimplant voor in groenbladige en wit- of geelbonte cultivars. De jonge planten hebben kleine bladeren, naarmate ze ouder worden kunnen de bladeren groter worden.

Waar let u op bij inkoop van Badkamerplanten? 

  • Afhankelijk van de soort speelt aantal bloemen, hoogte, lengte, ranken of de dikte van de plant een rol in de selectie. 
  • Belangrijk is om bij de epifytische soorten (zonder pot aangeboden) te checken of de planten voldoende vers zijn en dus niet ingedroogd worden aangeboden. 
  • Bij de andere planten moet de potkluit voldoende vochtig zijn, anders hangen ze ofwel slap (Spathiphyllum) ofwel het blad is verdroogd (Adiantum of Ficus pumila). 

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Alle badkamerplanten kunnen toe met niet al teveel licht. Is er geen badkamerraam, dan komen ze met kunstlicht een eind. 
  • Stoom, nevel, dompelbad – ze vinden het allemaal heerlijk. 
  • Elke twee weken een beetje voeding. Bij Tillandsia kun je dat per plantenspuit geven.
  • Worden de modellen iets te wild, dan kun je ze gewoon bij knippen. 

Verkoop- en presentatietips Badkamerplanten
Een douchegordijn suggereert al waar deze planten gedijen. Maak een presentatie waarin de planten op verschillende hoogtes staan om hun veelzijdige vormen te benadrukken. En zet ze in groepjes bij elkaar met daartussen een beetje ruimte. Accessoires als een vernevelaar of aroma diffuser versterken het badkamergevoel. Hou de potten in een natuurlijke stijl, voor het meest eigentijdse effect. 

Beelden van Badkamerplanten
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Badkamerplanten
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen en 2 formaten downloaden. 

Nederlandse poster badkamerplanten A1

Nederlandse poster badkamerplanten A3

Duitse poster badkamerplanten A1

Duitse poster badkamerplanten A3

Franse poster badkamerplanten A1

Franse poster badkamerplanten A3

Engelse poster badkamerplanten A1

Engelse poster badkamerplanten A3

Badkamerplanten, woonplanten van de maand mei 2019
Download image