• LinkedIn
  • Twitter

Voorjaarsverrassingen: tuinplanten van de maand februari

08 januari 2019

De lente mag dan wat aarzelend op gang komen, met voorjaarsverrassingen als hazelaar, sleutelbloem, scheefkelk en blauwkussen haal je het buitenseizoen vanzelf naar je toe. 

Vroege bloei én een tweede ronde 
Voor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Contorta), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (primula) en blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar vaak een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten niet alleen in de lente, maar eigenlijk het hele jaar door. 

Even voorstellen: voorjaarsverrassingen

Hazelaar ken je vermoedelijk al als paastak, maar is ook als complete plant niet te versmaden. De kronkelende kale takken zijn echte blikvangers als de rest van de tuin nog kaal is. Hij bloeit vrij spectaculair op kaal hout met gele slingers vol bloemetjes. En trakteert na de bloei op zachte, golvende blaadjes en – als je een beetje geluk hebt - op lekkere hazelnoten. 

Sleutelbloem is een van de vroegste tuinbloeiers en biedt snel en makkelijk snel een hoop vrolijkheid, van wit en pastels tot knalroze, felrood en dieppaars (en soms zelfs in twee kleuren tegelijk). Het zonnige hartje lokt de eerste insecten die op hun beurt weer de rest van de tuin op gang brengen. Deze allrounder is geschikt voor gebruik in bakken, volle grond en rotstuinen.
 
Blauwkussen is een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag een vrij droog en warm plekje hebben, bij voorkeur in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Blauwkussen blijft laag en groeit in de breedte. 

Scheefkelk hangt graag over een muurtje, nestelt zich gretig in een rotstuin en vormt, eenmaal op dreef, een mooi dik groen tapijt met talloze violette en roze bloemen. Die trekken veel hommels, bijen en insecten aan  –  de beste manier om je tuin op een natuurlijke manier tot leven te brengen. 

Oók allemaal lenteverrassingen 
• De eerste merel die zijn longen uit zijn lijf zingt, op zoek naar de liefde. 
• Wakker worden en constateren dat het echt al een beetje licht is. 
• Elke dag zien dat de natuur ontwaakt in groene puntjes en nieuwe sprieten.
• Nee, je ogen bedriegen je niet, de eerste muggen beginnen te dansen. 
• De eerste pulletjes die dapper achter hun moeder aan peddelen.

Vroege bloeiers  
Alle voorjaarsverrassingen zijn vroege bloeiers en hebben wortels op het Europese continent. Scheefkelk komt uit de Kaukasus, sleutelbloem is een alpenbewoner, blauwkussen groeit vooral in Zuid-Europa in bergachtige gebieden, tussen rotsen en stenen. En hazelaar verblijft al eeuwenlang in de buurt van mensen. Niet alleen om de noten, maar ook omdat aan de plant allerlei spirituele eigenschappen worden toebedacht. 

Wijze hazelaar 
In de plantensymboliek staat scheefkelk voor nonchalance, omdat ie zich zo lekker achteloos en moeiteloos handhaaft op lastige plekken. De zeer vroege bloei van sleutelbloem heeft ervoor gezorgd dat hij staat voor een nieuw begin, groei en hoop. En blauwkussen staat voor soberheid, want deze plant heeft niets met veel verwennerij. Van de Voorjaarsverrassingen levert hazelaar de meeste volksverhalen op. Wichelroede, toverstok, beschermende takken op het dak tegen heksen en ander gespuis – hazelaar moet je hebben. in de Middeleeuwen was het een van de drie heilige bomen die niet gekapt mochten worden. Appelboom werd gespaard om zijn schoonheid, eik om zijn kracht en hazelaar om de wijsheid die hem werd toegedicht. 

Zo bloeien ze de lente tegemoet 
• Alle Voorjaarsverrassingen staan graag zonnig, al kunnen ze ook wat halfschaduw hebben. 
• Voor alle vier geldt dat de grond het water goed moet kunnen afvoeren en dat de planten in bakken of kuipen meer water nodig hebben dan in de volle grond. 
• Geef ze bij het planten de ruimte: blauwkussen, sleutelbloem en scheefkelk moeten zich in de breedte kunnen ontwikkelen en hazelaar moet rondom kunnen kronkelen. 
• Hazelaar heeft wat meer voeding nodig dan de twee bodembedekkers. 
• Scheefkelk en blauwkussen na de bloei flink terugsnoeien voor herbloei, bij sleutelbloem en hazelaar alleen dood materiaal verwijderen. Te drastisch snoeien kost hazelaar vaak zijn krullen. 

Lenteboom! 
Niets houdt je tegen om je kronkelhazelaar in de tuin op te tuigen met siereieren en andere lentedecoraties. Staat vrolijk en de plant heeft erg geen last van. Hij stylet overigens ook zichzelf al met gele slingers, voor als je het liever naturel houdt. Scheefkelk en sleutelbloem zijn met de felgekleurde bloemen een perfecte plant om saaie hoekjes en randen op te vrolijken. Blauwkussen style je on the rocks en staat het mooist in combinatie met grijs-witte stenen. Gaan ze in bakken, dan is klassiek aardenwerk, liefst een beetje vergrijsd en verweerd, de mooiste manier om een visuele link te maken met de plek waar ze vandaan komen: bergachtige gebieden. 

Tuinplant van de maand
Voorjaarsverrassingen zijn Tuinplanten van februari 2019. De 'Tuinplant van de maand' is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een of meerdere planten die het opvallend goed doen bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend zijn, maar wel potentie hebben om het goed te doen in de tuin, op het terras of op het balkon. 

Voor meer informatie zie: www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen