• LinkedIn
  • Twitter

Vette planten: woonplanten van de maand juli

12 juni 2018

Prachtig om te zien en je hebt er vrijwel geen omkijken naar: deze vette planten doorstaan hittegolven en staan er ook na je vakantie nog altijd stralend bij.

Buitenaardse vormen 
Zachte sprieten, stevige punten, schitterende stervormen, volmaakte rozetten, wilde kronkels – vette planten zijn hoogstandjes in natuurlijk design. En hun namen doen denken aan verre streken: Echeveria, Crassula, Aeonium, Aloe, Haworthia, Rhipsalis en Peperomia. Allemaal zijn het succulenten, wat wil zeggen dat ze het vermogen hebben om vocht op te slaan in hun wortels, stengels en dikke bladeren. Hiermee kunnen ze drogere periodes, zoals bijvoorbeeld je vakantie, moeiteloos doorstaan. 

Mooie survivors 
De meeste vette planten komen uit de tropen en subtropen en zijn ooit ontstaan in droge gebieden, zoals steppen, bergachtige streken en halfwoestijnen in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn taaie types die in de natuur ook in een warm, schraal zeeklimaat kunnen overleven. De officiële naam succulent komt van het Latijnse 'sucus' dat 'sap' of 'vocht' betekent. 

Zo herken je de zomersterren 
Echeveria Wonderschone rozetten in grijs, groen en paars. 
Crassula Model kleine boom, maar ook bladen als groene pijpjes en groene bladen met een oranje of rood randje. 
Aeonium Rozetten met effen en gekleurde bladeren van lichtgroen tot bijna zwart. 
Aloë Gestileerde rozetten met hoge, puntige bladeren, zowel effen als met een patroontje. 
Haworthia Verkrijgbaar in stevige rozetten, maar ook met dikke, ronde bijna doorzichtige bladeren. 
Rhipsalis Vrolijke groene ragebol die eerst omhoog groeit en daarna een hangend groen gordijntje wordt. 
Peperomia Oogt meer als bladplant dan als vetplant, keuze in effen, bont, glad en geribbeld blad in verschillende formaten.

Weetje 
Veel rozetvormen onder de vette planten passen in de 'rij van Fibonacci', een wiskundige formule die verwijst naar volmaakte verhoudingen. 

Allemaal easy care! 

  • Vette planten hebben graag een warme en lichte plek. 
  • Qua water: liefst een behoorlijke scheut in één keer en daarna de kluit een paar weken laten indrogen. 
  • Rustig aan met plantenvoeding, eens in de maand een klein beetje volstaat. 
  • In de zomermaanden kun je vette planten ook laten schitteren op je tuintafel. 

Vette styling 
Vette planten zijn nu extra in trek omdat ze door hun aparte, soms grillige vormen uitstekend passen in de trend waarin botanische elementen centraal staan. Ze lenen zich uitstekend voor arrangementen in lage schalen, maar staan ook mooi onder een hippe glazen stolp. Omdat ze goed tegen de zon kunnen, zijn het ideale plantjes voor een originele vensterbanktuin. 

Woonplant van de maand
Vette planten zijn Woonplanten van juli 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.