• LinkedIn
  • Twitter

Terras- en balkononderzoek 2018

16 juli 2018

Voor de derde keer heeft Mooiwatplantendoen.nl een landelijk onderzoek gehouden om het ‘groengehalte’ en de tevredenheid te toetsen onder balkon- en terraseigenaren. Daarbij zijn de 4 grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag extra onder de loep genomen. Het onderzoek wijst onder meer uit in welke stad zich de meest groene balkons- en (dak)terrassen bevinden, welke planten men wil, wat ze aan groen uitgeven en welk cijfer ze hun ‘buiten’ geven.

Het onderzoek
Het Terras- en balkononderzoek 2018 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect onder 1.611 respondenten tussen de 18 en 88 jaar in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag met een (dak)terras of balkon. Met een terras wordt een terras of kleine tuin bedoeld van maximaal 50m2. Het onderzoek vond plaats tussen 15 mei en 4 juni 2018.

2017 versus 2018
Het aandeel planten i

Afbeelding
s ten opzichte van vorig jaar gestegen, van 70% naar 76%. Gemiddeld geven we ons balkon of (dak)terras een 7,2 waarmee de gemiddelde tevredenheid gelijk is gebleven. We geven iets vaker een 7, en iets minder vaak een 8, 9 of 10. Vorig jaar waren bloeiende planten populairder (2017: 37%, 2018: 32%). Daarentegen spreken kruiden-, groente-, of andere eetbare planten op balkons en (dak)terrassen in 2018 meer aan (8%) dan in 2017 (4%).

Amsterdam: de groenste balkon- en (dak)terrasstad van Nederland
Amsterdammers hebben, vergeleken met Utrecht, Rotterdam en Den Haag, de meeste planten op hun (dak)terras en balkon staan. 78% van de balkons en (dak)terrassen zijn gevuld met groen. Hiervan heeft bijna een derde zelfs meer dan 15 planten op zijn of haar (dak)terras en/of balkon (27%). Gemiddeld geeft de Amsterdammer 66 euro uit om deze ‘zomerklaar’ te maken. En hoe beoordelen ze hun balkon en/of (dak)terras? Gemiddeld met een 7.

Utrecht: tevreden over hun ‘groen’
Uit het Terras- en balkononderzoek 2018 blijkt dat Utrechters het meest tevreden zijn met hun (dak)terras en balkon, zij geven deze namelijk het rapportcijfer 7,2. Dit terwijl zij er het minste tijd en geld aan besteden vergeleken met de andere grote steden. Ze besteden gemiddeld 0.9 uur per week aan hun (dak)terras of balkon en gemiddeld 47 euro aan het ‘zomerklaar’ maken ervan.

Den Haag: minste balkons, meeste tijd kwijt
In Den Haag besteden ze de meeste tijd aan hun balkon vergeleken met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, namelijk één uur en 20 minuten per week – ondanks dat Den Haag de minste balkons heeft. 55% van de balkoneigenaren heeft planten op zijn terras staan, bij terraseigenaren is dit veel meer, wel 91%. De Hagenaars zien hun terras of balkon voornamelijk als een plek om te ontspannen (53%) en geven hun ‘buiten’ gemiddeld een 6,8. 

Rotterdam: geen groene vingers
Rotterdammers zijn het minst tevreden met hun (dak)terras en/of balkon. Reden? Te klein en te oud. Zouden ze daarom in Rotterdam de minst groene vingers hebben? Meer dan de helft (51%) geeft aan geen planten op hun balkon te hebben.

De onderzoeksresultaten van het Terras- en balkononderzoek 2018 kunt u lezen en downloaden via de volgende link: infographic.