• LinkedIn
  • Twitter

Strelitzia: woonplant van de maand september 2020

06 augustus 2020

Grote veerachtige bladeren maken van Strelitzia een indrukwekkende verschijning die je – als jullie elkaar wat beter kennen – op wonderschone exotische bloemen trakteert. 

Indrukwekkende bladplant 
De grote, groene bladeren van Strelitzia brengen meteen een junglegevoel in huis. Deze kruidachtige plant groeit in Zuid-Afrika en kan daar wel tien meter worden, maar dat formaat wordt in de huiskamer niet gehaald. Als woonplanten komen Strelitzia nicolai en Strelitzia reginae het meest voor. 

Strelitzia nicolai is een stoere groene plant, met van onder tot boven XXL blad. Naarmate het blad ouder wordt, krijgt het vaak wat franjes, die het orangeriegevoel dat deze plant opwekt nog meer versterken. Hij bloeit pas als hij een paar jaar oud is en al een redelijk formaat heeft, met witblauwe bloemen. 

Strelitzia reginae toont meestal wat meer stengel aan de onderkant en heeft vooral aan de bovenkant een rijke kroon van grote groene bladeren. Ook deze heeft even wat tijd nodig om tot bloei te komen, maar dan heb je ook wat: uit een grijze huls komen schitterende oranje met blauwe bloembladeren die de bijnaam paradijsvogelbloem oplevert. 

Afbeelding
Strelitzia: the Houseplant of the Month for September 2020
Groen van nu
Geen plant die zo goed bij de tijdgeest past dan Strelitzia. Helemaal voor groen-moet-je-doen, geëmancipeerd genoeg om zelf te bepalen wanneer hij toe is aan bloeien en een mooi evenwicht tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. En het is een plant die net even anders is en door die eigenheid ook een statement maakt tegen het perfecte plaatje waar steeds meer mensen genoeg van hebben. Zelfs de vorm van de bloem past bij vrijheid: het is net een vogel die vliegt. 

Strelitzia trivia 

  • Strelitzia is als exotische schoonheid genoemd naar Charlotte van Mecklenburg-Strelitz, de echtgenote van de Britse koning George III.
  • De plant staat voor vreugde en het paradijs, maar ook voor attent zijn en een positieve kijk op het leven hebben.
  • Beroemde kunstenaar Georgia O’Keeffe schilderde 'White Bird of Paradise' tijdens een verblijf in Hawaii. Het schilderij van een Strelitzia is een van de beroemdste kunstwerken uit de jaren veertig. 

Zó style je Strelitzia 
Industriële materialen, uitgesproken kleuren als geel en blauw en krachtige dessins – signaalstrepen, graffiti-motieven - staan Strelitzia goed en passen in de trend die lak heeft aan perfectie. Echt en kunst mengen zich in deze stijl, je bepaalt zelf wat je mooi vindt. De kringloopwinkel zou wel eens een perfecte plek kunnen zijn om een mooie pot voor je Strelitzia te vinden, liefst eentje met een beetje aparte seventies vibe. De combinatie van oud en nieuw is helemaal van nu: niet volmaakt, wel echt. 

Eerlijkheid voor alles 
In het kader van de transparantie: Strelitzia koop je als bladplant. Om toch te laten zien hoe geweldig hij na verloop van tijd gaat bloeien, voegen veel kwekers een of meerdere kunstbloemen toe. Die zijn niet van echt te onderscheiden en het is aan jou wat je ermee doet. Ze staan in ieder geval heel vrolijk, passen bij de stijltrend van echt en kunst mengen en ze laten zien waar je naar toewerkt, als je een Strelitzia in huis haalt. 

Verzorging van Strelitzia 

  • Strelitzia staat graag licht tot zonnig. 
  • De grond mag licht vochtig zijn, nat gaat 'm te ver. 
  • Twee keer per maand wat plantenvoeding geven.
  • Bladen die niet mooi meer zijn, kun je weghalen. 

Woonplant van de maand
Strelitzia is Woonplant van september 2020. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.