Passiebloem is de terrasplant van 2019

Groen! Bloemen! Spektakel! Pijpenkrullen! 
Het stralend middelpunt van je terras is deze zomer passiebloem, met sprookjesachtige bloemen en heerlijk groene ranken die met hulp van pijpenkrullen omhoog klimmen.

Bloeiend ruimtewonder
Terrasplant van 2019 passiebloemEr zijn haast geen woorden om de schoonheid van passiebloem (wetenschappelijke naam: Passiflora)  te omschrijven. Kleuren van zinderend tot sereen. Schitterende meeldraden boven een hart vol franje. Bloemen in de vormen van sterren. Heel veel groen blad en grappige spiraaltjes waarmee de ranken zich gretig vastgrijpen aan draden, een muur, hekwerk of een pergola. Deze klimmers zijn ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en plezier te bieden.

Passie voor puur 
De nonchalante, klimmende groeiwijze van passiebloem past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste tikje verwilderde uitstraling. De terrasplant van 2019 bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten (vooral Passiflora edulis) dragen na een mooie warme zomer zelfs eetbare passievruchten, als toegift. Hoe langer je ze laat rijpen, hoe lekkerder ze worden. 

3 x raak op je terras 
• Niet alleen de kleuren brengen een hoop levendigheid op je terras, bijen en hommels zijn ook dol op de bloemen.
• Het is een snelle groeier, met een paar passiebloemen heb je binnen een zomer een groene pergola. 
• Het is een plan die dol is op zon: hoe meer zonuren, hoe meer bloemen eraan komen.  

Klimmen naar het licht
De meeste soorten passiebloem komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen. Er zijn soorten die in de winter hun blad verliezen, maar ook die groen blijven. De planten kwamen in de 16de eeuw dankzij Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers in Europa terecht. 

Passie voor missie
De plant dankt zijn naam aan missionarissen die in de mooie bloemen allerlei elementen van het verhaal (en het lijden, ook bekend als 'de passie') van Jezus Christus zagen. Ze beschouwden het als een geschenk van God om hun missiewerk in met name Latijns-Amerika mee uit te leggen. 

Muze voor dichters 
Tegenwoordig inspireren de bloemen vooral dichters tot poëtische uitingen over de liefde en alles wat daar aan passie bij komt kijken. Zoals deze! 

Lay down on your pillow
and turn the lights down low
let me take you to the garden
where the passion flower grows
Charles M. Moore 

Zó geniet je de hele zomer van je passiebloem
• Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben.
• Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. 
• Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur, pergola
• Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg ook voor goede afwatering in de pot.
• Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. 
• Terugsnoeien bij al te enthousiaste groei is geen probleem.
• Geen paniek als passiebloem in de winter bovengronds afsterft. Helemaal afknippen, in het voorjaar loopt hij meestal gewoon weer uit. 

Terrasplant van 2019:  passiebloem 
Passiebloem is Terrasplant van 2019. De 'Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2019 is dat passiebloem, omdat deze plant past bij de groeiende trend van groen dat er natuurlijk, vrolijk en een tikkeltje wild uitziet.  

Voor meer informatie: 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.

Terrasplant 2019: passiebloem
Download image