• LinkedIn
  • Twitter

Groene dierenvrienden: woonplanten van de maand oktober

12 september 2018

Mooi om te zien, lekker groen en er is geen reden voor paniek als je hond of kat er eens een hapje van neemt: dit zijn ideale planten voor mensen met huisdieren. 

Elk honden- of poezenbaas weet dat planten een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op huisdieren. Geen kat die niet daadkrachtig iets groens in een pot uit de vensterbank duwt om zelf in het zonnetje de boel in de gaten te kunnen houden. En geen hond die in een plant geen potentieel graafproject ziet. Dáár kunnen we niets aan doen, maar met graslelie (Chlorophytum), parapluplant (Cyperus), kattengras (Hordeum), olifantenpoot (Beaucarnea) of bamboe (Bambusa) weet je in ieder geval dat ze er niets aan overhouden. En ze zijn ook nog mooi om te zien, zelfs als je geen huisdieren hebt. 
Het ergste wat je met deze planten kan overkomen is dat je harige kind hem iets té lekker vindt

Even voorstellen 
Graslelie Lange, brede zachtgroen met witte linten waartussen steeds nieuwe 'kindjes' groeien. 
Parapluplant Hoge stengels met bovenin een kroon die aan een parasol of plu doet denken. 
Olifantenpoot Stevige stam met daarop een vrolijke krullenbol van smalle groene linten 
Bamboe Uit stevige stammetjes groeien dwars groene blaadjes met bovenin een brede kruin.  
Kattengas Frisgroen en zacht haal je hiermee uiterst decoratief groenvoer in huis 
De stevige stam van bamboe kan voor een kat ook dienst doen als krabpaal

Multiculti én safe 
De selectie Groene dierenvrienden heeft een internationaal karakter. Graslelie komt uit zuidelijk Afrika, olifantenpoot komt in het wild voor in Texas, Californië en Mexico waar hij wel 5-6 meter hoog kan worden. Parapluplant groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en kattengras is eigenlijk gerst uit het Midden-Oosten.

Groen moet je doen! 

  • Alle Groene dierenvrienden staan graag licht, maar niet in de volle zon. 
  • De planten houden wel van een slokje, dus laat de kluit niet uitdrogen.
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding geven, houdt ze sterk en gezond. 
  • Heeft een huisdier al te innige band met een plant ontwikkeld, dan kunnen beschadigde bladeren worden weggeknipt, de groene vriend laat vanzelf weer nieuwe verschijnen. 

Kattengras vinden katten meestal zo onweerstaanbaar dat ze de andere planten met rust laten. 

Zo staan ze er mooi bij 
Voor alle Groene dierenvrienden geldt dat ze gebaat zijn met een stevige pot, zodat ze niet te snel omvallen als er eens een nieuwsgierige neus in verdwijnt. Graslelie komt het mooist tot zijn recht als hangplant; zet je hem in of op een kast, dan in een wat zwaardere pot ook een aanrader. Omdat alle Groene dierenvrienden euh… groen zijn, kunnen ze best wat reuring als basis gebruiken, zoals potten in vrolijke kleuren, met opvallende reliëfs of met mooie patronen. 

Woonplant van de maand
Groene dierenvrienden zijn Woonplanten van oktober 2018. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Voor meer informatie zie:
www.mooiwatplantendoen.nl 
Facebook: mooiwatplantendoen
Instagram: mooiwatplantendoen