• LinkedIn
  • Twitter

Dio eerste Groenburgemeester van Amsterdam

12 mei 2021

Samen met Mooiwatplantendoen.nl zet rapper Dio zich in voor meer groen in grauwe straten

Afbeelding
Dio eerste Groenburgemeester van Amsterdam

Groene, bloeiende straten waar buren elkaar ontmoeten: er is veel behoefte aan. Maar hoe stimuleer je bewoners om dit op te pakken? Naast bestaande initiatieven is er in Amsterdam nu een Groenburgemeester, namelijk rapper Dio. Zijn bijzondere burgemeesterschap is speciaal in het leven geroepen om te helpen bij het vergroenen van ‘zijn’ stad in deze grauwe, individuele en digitale tijd. De benoeming maakt onderdeel uit van de buitenplantencampagne Van Grauw naar Groen.

Wat gaat Groenburgemeester Dio doen? 
Dio zal een Amsterdamse straat vergroenen, nadat hij eerst de grauwste straat heeft uitgezocht. Hij start initiatieven, stelt groene ideeën voor en gaat met bewoners en groenexperts aan de slag. Zo worden buren weer bij elkaar gebracht, en zien ze wat buitenplanten doen. Niet alleen in hun eigen tuin, maar ook in straten, plantsoenen en tegen gevels. Groen geeft rust en frist de buurt op, bovendien ontmoeten buren elkaar bij het onderhouden van hun bloeiende straat. Planten bevorderen ook de biodiversiteit, verdrijven zomerse hitte en vangen overtollig regenwater op. Dio is per direct benoemd en hoopt ook andere steden te inspireren met deze groene plannen en ideeën. Na een jaar zal Dio het stokje overdragen aan de volgende Groenburgemeester.

Groen als verbindende factor

Afbeelding
Dio eerste Groenburgemeester van Amsterdam
Dio: "Ik vind het een compliment en een enorme eer om de allereerste Groenburgemeester van Amsterdam te worden en komend jaar te helpen met het vergroenen van de stad. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en ik heb in verschillende buurten in de stad gewoond. Dus ik kan wel een aantal straten bedenken die vergroening kunnen gebruiken. En waar de buurt op die manier weer meer met elkaar wordt verbonden en verschillende culturen kunnen samenkomen. Daar zet ik me graag voor in dit jaar."

Aandacht voor Van Grauw naar Groen
Met het benoemen van de Groenburgemeester wordt ook aandacht van pers en contentpartijen gevraagd voor de buitenplantencampagne Van Grauw naar Groen en voor Mooiwatplantendoen.nl. Isabel Groot van Bloemenbureau Holland: “Dio is een verbinder, iemand die de kracht heeft om te inspireren. Hij streeft al geruime tijd naar een duurzamere samenleving en is een groot natuurliefhebber. Met zijn muziek heeft hij al bewezen dat hij mensen bij elkaar kan brengen en voor saamhorigheid kan zorgen in deze gekke tijd. In onze ogen is hij de ideale kandidaat om mede-Amsterdammers op te roepen hun wijken of straten te vergroenen.”

Meer weten?
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Isabel Groot, campagnemanager tuinplanten, via igroot@bloemenbureauholland.nl.