• LinkedIn
  • Twitter

Zuiver groen, Woonplanten van de maand oktober

03 maart 2017

Zuiver groen draait om planten met luchtzuiverende kwaliteiten, die het leefklimaat sterk verbeteren. Onderzoek van NASA heeft dat bewezen: sommige planten nemen schadelijke stoffen op en voeren die af met hun wortels. Daarnaast geven ze zuurstof af en helpen ze de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Woonplanten van de maand oktober zijn de toppers in de categorie Natuurlijke Luchtzuiveraars: Spathiphyllum, Gerbera, Nephrolepis en klimop. 

Herkomst
Klimop (Hedera) is familie van de Araliaceae en groeit op rotsen en bomen in Azië, Europa en Noord- Afrika. De plant is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen en doet het vooral goed in koele streken. De Latijnse naam 'hedera' betekent zoiets als 'vastgrijpen' en verwijst naar de wortels waarmee de plant zich vasthecht. Klimop staat symbool voor eeuwig leven, omdat de plant altijd groen blijft. 

Gerbera bloeit in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bloeiende plant is inmiddels verkrijgbaar in 600 verschillende kleuren, vormen en maten. Gerbera is bekend als snijbloem, maar het is de plant die het beste schadelijke omgevingsstoffen kan absorberen. 

Nephrolepis behoort tot de varenfamilie, prachtige bladplanten met zeer verschillende verschijningsvormen die al sinds het Devoon (400-350 miljoen jaar geleden) op aarde groeien. Nephrolepis komt voor in tropische regenwouden wereldwijd. De bossige plant met geveerde bladeren is een van de meest luchtzuiverende planten voor in huis.

Spathiphyllum is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela en het soort plant waar iedereen meteen verliefd op wordt: zacht groen blad, witte schutbladeren rond een bloeiende aar en een interactief type. Als Spathiphyllum te droog is, laat hij zijn blaadjes hangen om na een gietbeurt binnen een paar uur weer op te veren. 

Waar let u op bij de inkoop van Zuiver groen? 

  • Bij alle planten let u op potmaat, diameter, dikte en hoogte van de plant. Bij klimop loont het de moeite de lengte van de ranken te controleren en bij Gerbera en Spathiphyllum het aantal bloemen per plant en het rijpheidstadium te checken. 
  • Alle Zuiver groen planten horen een licht vochtige kluit te hebben. Vooral de kleine potmaten drogen snel uit en krijgen dan last van bladval, verdroogde bladeren of ingedroogde bladranden. 
  • De planten dienen vrij te zijn van geel blad in het hart van de plant, met name in de winter. Ook controle op verschillende luizensoorten als dop- schild- of wolluis is raadzaam. Bij klimop komt daarnaast spint voor. Deze plagen zijn vaak moeilijk te bestrijden in de afzetketen of bij de consument, afzien van aankoop is raadzaam.
  • Planten worden vaak ingehoesd om ze te beschermen tegen kou of gedurende het transport. Let er wel op dat de hoezen geperforeerd zijn in verband met vocht dat de schimmel Botrytis kan veroorzaken. Deze smeul kan de plant in korte tijd laten verschimmelen. 
  • Bij transport en opslag dient bij Spathiphyllum en Nephrolepis de temperatuur minimaal 12-15°C of hoger te zijn. Klimop en Gerbera kunnen lagere temperaturen verdragen.

Keuze assortiment 
Het assortiment van planten met luchtzuiverende eigenschappen is groot, van elk geslacht zijn meerdere cultivars verkrijgbaar:

Klimop kent een grote variatie in bladvormen en kleuren. Er zijn klimmende en hangende vormen en er worden vele toepassingen mee gecreëerd op bogen, bollen, piramides et cetera. De bladkleuren variëren van effen groen tot bont en marmer en ook in bladgrootte is veel variatie. Heel populair zijn cultivars als Eva, Kolibri, Pittsburgh, Shamrock en Wonder. 

Gerbera komt voor in veel verschillende maten en verschijningen en raakt steeds meer in zwang als terrasplant voor in het voorjaar en de zomer. Er is zelfs een winterharde soort (Garvinea). Voor in huis kennen we enkele series die in veel kleuren worden aangeboden, zoals Durora, Fiori Line, Sundayz en Revolution.

Nephrolepis is verreweg het belangrijkste geslacht binnen de varens met daarin de cultivars Bostoniensis (ook vaak Boston genoemd) en Green Lady (smaller blad) als meest bekende variëteiten. Maar ook Corditas, Duffii, Emina, Vitale zijn fraaie varens met dezelfde luchtzuiverende eigenschappen.

Spathiphyllum is verkrijgbaar in vele maten, met altijd een witte bloeiwijze. Het blad is meestal groen, al zijn er ook een paar met bont blad, zoals S. Silver Cupido of S. Gimini. Veel cultivars zijn vernoemd naar componisten: Chopin, Figaro, Vivaldi of Bellini. Van Cupido komen inmiddels vele variëteiten voor.  

Verzorgingstips voor consumenten 
Voor alle Zuiver groen planten geldt: in de koude maanden goed inpakken voor de rit naar huis. 

Klimop staat graag koel en licht, maar niet in de felle zon. Hoe lichter het blad is des te meer licht. Hoe meer bladgroen, des te minder licht. De kluit mag niet uitdrogen, maar ook niet met de wortels in het water staan. Elke twee weken wat plantenvoeding, af en toe onder de douche zetten of op een rondje met de plantenspuit trakteren. Oud blad verwijderen, iele ranken terugsnoeien. Klimop kan niet goed tegen droge lucht, er kan dan spint in de plant komen. Niet boven de verwarming zetten, dus.

Gerbera staat graag licht, de potkluit mag niet uitdrogen. Voor een lange rijke bloei eens per drie weken plantenvoeding geven. Uitgebloeide bloemen voorzichtig met een draaiende beweging, verwijderen vanuit het hart, zodat de hele steel loskomt. 

Nephrolepis staat graag op een plek waar het boven de 12°C, tussen halfschaduw en licht. De plant kan niet tegen direct zonlicht of de droge lucht boven een verwarming. Potkluit niet laten uitdrogen, water geven op de aarde om het plantenhart te sparen. Regenwater heeft de voorkeur, varens kun slecht tegen kalk en zout. Geef de planten in het groeiseizoen om de 3-4 weken plantenvoeding. 

Spathiphyllum staat graag licht en op een plek waar het minimaal 12°C , maar gedijt niet in de volle zon. De potkluit mag niet uitdrogen, de plant geeft zelf aan vochttekorten te hebben door te gaan hangen. Het blad regelmatig sproeien met lauw water, eens per maand wat plantenvoeding geven, uitgebloeide bloemen verwijderen. 

Verkoop- en presentatietips voor Zuiver groen
De NASA Clean Air Study biedt sterke ondersteuning voor de verkoop van Zuiver groen. Om daadwerkelijk effect te hebben beveelt NASA minstens 1 plant (potmaat 15/20 cm) per 10m² aan. De hoeveelheid grond is eveneens van belang omdat micro-organismen in de grond kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Zuiver groen is niet alleen een aanrader voor in huis, maar ook in kantoren en op scholen. Zet de verschillende soorten bij elkaar voor een mooie groene presentatie, met het luchtzuiverende verhaal erbij: 'van deze planten worden jij en je huis beter.'

Beelden van Zuiver groen 
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Posters Zuiver groen 
Via onderstaande links kunt u de posters downloaden: