Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda

Stralende kleuren en sprekende vormen: zonnebloem (Helianthus), moederkruid (Tanacetum) en lamsoor (Limonium sinuatum) vormen samen een veelzijdig trio dat in volume en vorm spannende boeketten oplevert en ook heel geschikt is voor luchtige plukboeketten. Ze staan gedrieën op de bloemenagenda omdat ze zon, bloeiende velden en zee vertegenwoordigen, drie dingen die bij uitstek geassocieerd worden met de zomer.

Zomerbloemen passen naadloos bij de woontrend waarin groen en natuur balans bieden tegen de oprukkende technologie in huis: 'smart' gaat in dit geval prima samen met 'hart'. 

Team Zomerbloemen
Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda Zonnebloem is zeer herkenbaar: een stevige, iets harige steel met die aan de bovenkant een dikke knop vormt waar een grote bloem met een donker hart uit tevoorschijn komt. Er zijn ook zonnebloemen met een groen hart en met een pluizige bloem, de lengte van de snijzonnebloem ligt meestal tussen de 50-60 cm.  
Moederkruid heeft kleine witte bloemen en een geel hart. De bloem ruikt kruidachtig en de stengels worden maximaal 60 cm. Deze bloem heeft een  eenvoudige, natuurlijke uitstraling die heel fris is en het gevoel van een veldbloem opwekt.
Lamsoor is meestal blauw en soms gele, lila, roze of tweekleurig. Deze bloem groeit in het wild op kwelders en in gebieden die te maken hebben met getijen, hij brengt een kustgevoel in een boeket. Ook deze snijbloem heeft een lengte van 50-60 cm.  
 
Herkomst
Zonnebloem komt uit Noord-Amerika en heeft zich van daaruit verspreid naar Zuid-Amerika en is vervolgens in 1530 met Spaanse zeevaarders in Europa terechtgekomen. De bloem wordt geteeld om zonnebloemolie van te maken of de pitten uit te oogsten en natuurlijk ook als typische zomersnijbloem. Moederkruid hoort bij de asterfamilie en groeit in Zuidoost-Europa. En Lamsoor is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar ook inheems in landen in en rond de Kaukasus. De veredelde snijbloem is kleurrijker en verfijnder in opbouw dan de bloemen van de wilde plant. 

Keuze assortiment
Zonnebloemen zoals Vincent van Gogh ze schilderde - gele lintbloemen met een donker hart - worden het meest aangevoerd, maar er zijn ook variëteiten met een geel of bruin hart en met citroenkleurige, oranje of rode lintbloemen. Ook zijn er enkel- en gevuldbloemigen. Er is zelfs een zonnebloem met een bloem die rechtop staat. De meeste zonnebloemen worden niet op naam maar onder de noe¬mer groot- of kleinbloemig verhandeld. De meest voorkomende cultivar is Helianthus 'Sunrich Orange'. 
Moederkruid biedt enkelbloemige en dubbelbloemige variëteiten in wit en geel, al is er ook geverfd moederkruid op de markt. Enkelbloemig bestaat de snijbloem uit krans van witte straalbloemen rondom een hartje van buisbloemen. Bij sommige soorten ontbreken de straalbloemen, waardoor ze ogen als compacte knoopjes. Het blad ruikt heerlijk kruidig. 
Lamsoor kent verschil tussen Limonium cultivars en Limonium sinuatum. Deze wordt vooral verkocht onder de naam Statice en biedt felle kleuren, waarbij blauw de hoofdtoon voert. Er zijn ook lila, roze en tweekleurige. Limonium cultivars bieden eveneens vertakkende soorten, vol kleine bloemetjes in grijs, blauw of lilatinten.

Hier let u op bij de inkoop van Zomerbloemen
Belangrijkste bij de inkoop is de rijpheid  van de bloemen. Voor alle drie geldt dat onrijpe versies eerder slap hangen, minder lang op de vaas staan en ook qua kleurintensiteit en grootte achterblijven. 'Rauw' inkopen is in dit geval niet handig. 

Verzorgingstips voor professionals
• Het gebruik van houdbaarheidsmiddelen is juist in de zomermaanden van groot belang om de conditie van de Zomerbloemen tijdens transport, opslag en winkelfase optimaal te houden. 
• De bloemen kunnen het best in de koelcel worden bewaard bij een temperatuur van 4-5°C. 
• Let op dat de bloemen en blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) in de koelcel of door condensatie in cellofaan door temperatuurwisselingen. Dit zal Botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel kan doen verminderen. Bij veel zomerbloemen wordt dit ook wel smet of smeul genoemd.

Presentatietips voor professionals 
Omdat alle Zomerbloeiers vrij sterke stelen hebben, kunnen ze in schuim worden gestoken voor arrangementen met een binnentuineffect. Ze zijn ook zeer geschikt voor losse plukboeketten en voor creaties waarin ze verdeeld worden over verschillende kleine vazen. De presentatie mag ongecompliceerd zijn en een beetje nonchalant zijn, zoals hoort bij een zorgeloze maand als juli.  

Verzorgingstips voor consumenten
• Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
• Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. 
• Voeg bij Zomerbloeiers altijd snijbloemenvoedsel aan het water toe.
• Ideaal is een omgevingstemperatuur van maximaal 20 °C.
• Zet Zomerbloeiers niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
• Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater: Zomerbloeiers zijn dorstige bloemen.  

Inspiratie & informatie 
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

Zomerbloemen staan juli 2019 op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl 

Zomerbloemen staan in juli op de Bloemenagenda
Download image