Voorjaarsbrengers Woonplanten van de maand maart

Niets brengt zo snel lentesfeer in de winkel en in huis als bol-op-pot planten. Ze bieden gemak voor de consument, bloeien vrijwel gegarandeerd en stralen volop energie uit dankzij alle uitbottende bolletjes. Voor maart zijn vijf toppers in de categorie bol-op-pot geselecteerd om binnen alvast het voorjaar mee te vieren.

Narcis, blauwe en witte druifjes (Muscari), tulpen, hyacinten en kivietsbloem of keizerskroon (Fritillaria) komen in het warme huisklimaat vlot en stralend tot bloei. Met dank aan de kwekers, die de bollen al hebben blootgesteld aan een koude én warme periode die nodig is om een bloembol te activeren. Zo leveren de voorjaarsbrengers al bloemen, ook al is het daar eigenlijk nog te vroeg voor. 

Herkomst
De herkomst van voorjaarsbrengers is divers. Tulpen komen oorspronkelijk uit Turkije, hyacinten zijn afkomstig uit de streek ten oosten van de Middellandse Zee (Libanon, Syrië, Iran, Irak). Narcis verspreidde zich vanuit Zuidwest-Europa over het hele continent, kivietsbloem is inheems in Europa en West-Azië. 

Waar let u op bij de inkoop van voorjaarsbrengers? 

  • Grotere bollen zijn zwaarder van kwaliteit en leveren de meeste én de grootste bloemen op.
  • Controleer of planten vrij zijn van ziekten en plagen. 
  • Een bol-op-pot voorjaarsbrenger moet goed geworteld zijn en mag niet los op de pot liggen. 
  • Verdroogde knoppen of bladpunten zijn een teken van te weinig vocht bij de teelt, schimmel op de bollen of de grond wijzen op teveel vocht. 
  • Een goed ontwikkelde knop die al iets aan kleur toont, heeft de beste kansen om mooi uit te komen. 

Keuze assortiment 
Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot prachtige cultivars met verschillende bloemvormen, zoals als enkel- of dubbelbloemig, gefranjerde (crispa) en parkiettulpen. De bloem kan een- of meerkleurig zijn, gevlamd of gestreept.
Hyacint is verkrijgbaar in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel. De losse bloemen aan de steel worden 'nagels' genoemd. Hoe meer nagels, hoe rijker de plant bloeit. 
Narcis-op-pot wordt aangeboden in zowel geurende trosnarcissen en klassieke trompetten als soorten met dubbele bloemen. Meest voorkomende kleuren zijn geel en wit, in opkomst zijn tweekleurige narcissen met zalm en oranje in de bloem.
Blauwe druif dankt zijn naam aan de druifvormige bloementjes, die tegenwoordig ook in wit, lila, paars en roze voorkomen. De populaire bolletjes-op-pot hebben een lichte muskusgeur die verwijst naar de wetenschappelijke naam Muscari. 
Fritillaria-op-pot is er als kivieteitje (F. meleagris) met gespikkelde bloemen die als een eitje aan de stengels hangen. De F. persica is hoger en forser met veel purperen bloemen in de top. Keizerskroon (F. imperialis) heeft lange stengels met bovenin sterk geurende hangende bloemen als kroon. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Hoe koeler de voorjaarsbrengers binnen staan, des te langer ze er zullen bloeien.
  • Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten. 
  • Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers 'easy care' maakt. 

Verkoop- en presentatietips voor voorjaarsbrengers 
Voorjaarsbrengers lokken makkelijk impulsaankopen uit. Style ze bijvoorbeeld met bijpassend beeldmateriaal op de achtergrond en laat ze op verschillende plaatsen in de winkel terugkomen. Zorg voor kant-en-klaar opgemaakte manden, bakken en schalen om de klant te ontzorgen. En vul de presentatie aan met extra voorjaarsaccessoires voor een aansprekend en sfeervol tableau. Nog wat vogelgeluiden erbij en de associatie met de lente is onweerstaanbaar. 

Beelden van voorjaarsbrengers
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster voorjaarsbrengers 
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden:

Voorjaarsbrengers, Woonplanten van de maand maart 2018
Download image