• LinkedIn
  • Twitter

Tulp staat in januari op de Bloemenagenda

15 januari 2019

Fris groen blad, unieke vormen en schitterende kleuren: tulp (Tulipa) is de ideale kickstarter van het jaar om al een beetje voorjaar in huis te halen. Omdat de bollen buiten meer tijd nodig hebben om tot bloei te komen, worden tulpen die als snijbloem worden gekweekt speciaal behandeld. De kweker geeft de bollen een kunstmatige winterperiode waarna ze in de kas bij hogere temperaturen denken dat het voorjaar is en gaan bloeien. De bollen worden dus eigenlijk gefopt en in bloei 'getrokken' in de kas zodat bloemist én consument al vroeg van deze lentebloemen kunnen genieten. 

Herkomst 

Afbeelding
Bloemenagenda januari - Tulp
Tulp is inheems in Iran, Afghanistan en Kazakstan. Nomaden namen de bollen mee naar Turkije waar ze mateloos populair werden. Ottomaanse sultans droegen een tulp als symbool op hun tulband: 'tulp' komt van het Perzische 'tulipan' dat tulband betekent. Tegenwoordig worden tulpen vooral geassocieerd met Nederland, de grootste leverancier van tulp als bol én snijbloem. 

Keuze assortiment
Met ruim 600 cultivars is de keuze in tulpen rijk. De bloemen hebben vaak een effen kleur, maar worden ook aangeboden met vlammen, gekleurde strepen en randjes. De indeling van tulp gaat op bloemvorm: enkel- en dubbelbloemig, parkiettulpen, leliebloemige tulpen of in de vorm van  gefranjerde of crispa tulpen. Bijzonder zijn de dubbele tulpen die op pioenrozen lijken.

Waar let u op bij de inkoop van tulpen?
• Het gewicht is bepalend voor het uiterlijk van de tulp. Uit grote bollen komen de zwaarste tulpen met de grootste bloemen.
• Lengte en rijpheidstadium moeten in evenwicht zijn. Het rijpheidsstadium wordt uitgedrukt in cijfers van 1 (onrijp) tot 5 (rijp). 
• Bij het inkopen van tulpen moeten de bloemen vrij is van ziekten en plagen. Tulp kan soms Botrytis (pokken) tonen of gele bladpunten. Wanneer er zwakke, glazige plekken in de steel zitten, is er sprake van kiepers of waterstelen, die niet stevig zullen staan in de vaas. 
• Sommige kwekers behandelen tulpen voor om de groei van de stelen te verminderen en  bladvergeling tegen te gaan.

Verzorgingstips voor professionals 
• Bewaar tulpen zo kort mogelijk. 
• Koele bewaring voorkomt doorrijpen. Een bewaartemperatuur van 2 - 5° C is het best. 
• Draai de tulpen bij aankomst in de winkel strak in het papier en laat ze in een klein laagje water rechtopstaand optrekken. Dit voorkomt kromgroeien. Snij het witte gedeelte dat onder aan de steel zit af om de wateropname te vergemakkelijken. 
• Werk schoon en droog, voorkom condensatie of nat worden van bloem en blad vanwege het risico op Botrytis dat de sierwaarde sterk vermindert. 
• Afgesneden tulpen kunnen 5 tot 15 cm door groeien, iets om rekening mee te houden bij de verwerking in boeketten en arrangementen. 
• Tulpen in combinatie met narcissen is alleen mogelijk met gebruik van Bolbloemen Chrysal.

Presentatietips voor professionals 
Maak in het schap of op de winkelvloer kleurblokken met pakken tulpen en geef bijzondere soorten een aparte plek, om te onderstrepen dat dit specialiteiten zijn. Trend is dit jaar óf heel klassiek of heel modern arrangeren. Denk bij klassiek aan de sfeer van een oud stilleven: diepe, verzadigde kleuren in een kan of pot van aardenwerk of een tulpenvaas. De moderne stijl zit vol knipogen: tulpen die alleen met de bloemen boven de rand van de dichte vaas uitkijken of zo diep in een transparante vaas staan dat die bijna een terrarium lijkt. Door hun gladde stengels zijn tulpen ideale instapbloemen voor millennials en centennials die onwennig staan tegenover bladeren en doorns. Haal een deel van het groene blad weg en presenteer de tulpen per stuk in kleine flesjes en glazen, voor een Instagramwaardige presentatie voor deze nieuwe, interessante doelgroep.  

Verzorgingstips voor consumenten  
• Houd bij de keuze van een vaas rekening met enkele centimeters groei. 
• Zorg dat de vaas van binnen schoon is en vul deze met koud kraanwater. Doe het bijgeleverde snijbloemenvoedsel in het water. 
• Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren. Snijd 2 tot 3 cm van de steeleinden af. 
• Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron maar zo koel mogelijk. Zet de vaas niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen. 
• Tulpen verbruiken veel water. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul indien nodig bij met koud kraanwater. 
• Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.

Inspiratie & informatie 
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

Tulp staat in januari 2019 op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl