• LinkedIn
  • Twitter

Tuinplant van de Maand maart: Citrusboompjes

19 februari 2017

Mooie kleuren, zoete geuren en als het meezit een bescheiden fruitoogst; dat maakt citrusboompjes op zich al leuk. Maar deze mediterrane beauty’s blijven ook nog eens groen, zodat u er het hele jaar door plezier van heeft.

Onder citrusboompjes verstaan we de kuipplanten mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Ze zien er steeds net even iets anders uit, maar hebben wel allemaal een stevige stam met daarop een groene kroon. Bovendien krijgen ze allemaal overweldigende bloesems, staan ze graag warm en zonnig en geven ze uw terras of balkon een vleugje vakantiegevoel. 

Mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit 

Afbeelding
Tuinplant van de Maand maart: Citrusboompjes
De Citrofortunella microcarpa (kamersinaasappel) is een kruising tussen de geslachten citrus en fortunella. Andere citrussoorten zijn Citrus limon (citroen), Citrus reticulata (mandarijn), Citrus sinensis (sinaasappel) en het geslacht fortunella (kumquat) met daarin de soorten Fortunelle japonica (kleine ronde vruchtjes) en Fortunella margarita (ovale, oranje vruchten). U komt de planten in verschillende maten tegen, van kleine tafelexemplaren tot flinke sinaasappelboompjes. 

Verzorging citrusboompjes
Citrusboompjes houden van een lichte, zonnige standplaats, matig water en regelmatig wat mest. Met hun voorliefde voor een beetje zure grond, kunt u potgrond mengen met wat tuinturf. Om voldoende vruchten te krijgen kunt u de bloemen zelf met duim of penseel bevruchten. Het duurt ongeveer een jaar voordat de vruchten rijp zijn. Qua standplaats kunt u de planten vanaf half maart tot oktober buiten neerzetten in de volle zon, maar laat ze in de eerste weken wel wennen aan de zon in verband met verbranding. In oktober kunt u de boompjes naar binnen halen om ze daar te laten overwinteren. 

Snoeitips
Citrusboompjes kunnen op een stammetje staan of als struikje groeien. Om de planten gezond en groeiend te houden is snoeien in het voorjaar het beste. Na de snoei zal de plant meer scheuten maken, maar het duurt dan weer even voor hij gaat bloeien en vruchten vormt. Beperk het snoeien daarom alleen om de vorm van de plant aan te passen of om wilde scheuten weg te knippen. Knip de zijschuiten van een stam wel weg om zo een mooi stammetje te behouden. 

Meer informatie over citrusboompjes en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Promotiemateriaal Citrusboompjes:
Beelden van citrusboompjes kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl. Downloadable poster en banier van citrusboompjes:

Tuinplant van de Maand 
Citrusboompjes (Citrofortunella) staan in maart als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel de consument te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.