Tuinplant van de Maand januari: Winterheide

Wie wel eens op de heide komt, herkent vast het eindeloze tapijt van bodembedekkende bloeiende planten in roze, lila en wit. Dat is Winterheide. Deze makkelijke plant geeft in koude maanden ook veel kleur in de tuin of op het balkon. En is de plant uitgebloeid? Met zijn mooie blaadjes blijft Winterheide een groene aanwinst in de border of in potten. 

Tuinplant van de Maand januari WinterheideHet geslacht Winterheide (Erica) behoort tot de familie van de Ericaceae. De Winterheide die u in januari koopt is winterhard. De belangrijkste twee soorten, Erica carnea (sneeuwheide) en Erica x darleyensis (dopheide), bloeien van december tot maart/april. Het verschil? De Erica carnea is wat compacter en de Erica x darleyensis is wat losser van groeiwijze. De bloemetjes zijn roze, lila of wit en de bladeren zijn groen, geel, oranje of zelfs bronskleurig. 

Verzorging Winterheide
Winterheide is een makkelijke plant, die houdt van vochtige grond. De plant kan zowel volle zon als half schaduw goed waarderen. Bruine, uitgebloeide bloemetjes kunt u verwijderen door even uw hand door de plant te halen. Hierdoor blijft Winterheide mooi.

Snoeitips Winterheide
Op de heide vreten schapen de topjes van de planten, bij wijze van snoei. Ook in de tuin is het snoeien van Winterheide een goed idee, zo blijft de plant mooi van vorm en lekker compact. April en mei zijn de beste maanden om de snoeischaar te hanteren.

Meer informatie over Winterheide en andere tuinplanten vind u op Mooiwatplantendoen.nl

Promotiemateriaal Winterheide
Beelden van Winterheide kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de Maand
Winterheide staat in januari als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Tuinplant van de Maand januari: Winterheide
Download image