• LinkedIn
  • Twitter

Tropische schoonheden Woonplanten van de maand mei

01 december 2015

Anigozanthos, Gloriosa en Medinilla zijn als tropische schoonheden de Woonplanten van de maand. Opvallend, zomers en echt weer eens iets anders om mee uit te pakken. Presenteer ze extra aantrekkelijk met ons gratis te downloaden POS-materiaal, te vinden via de link onderaan dit artikel.

Het verhaal achter de tropische schoonheden

Om deze bijzondere planten goed te kunnen verkopen, is het handig wat meer te kunnen vertellen over hun achtergrond. We lichten ze alle drie even toe. 

Medinilla is inheems in de berggebieden van de Filippijnen en komt daar voor in meer dan 200 verschillende soorten. De plant wordt in de Filippijnen Kapa-kapa genoemd. Wereldwijd bestaan er zelfs meer dan 400 soorten, vooral in Zuidoost-Azië, rond de Stille Zuidzee en in tropisch Afrika. Medinilla groeit als epifyt in bomen, dat wil zeggen dat de plant geen voedsel aan de gastheer onttrekt. De bekendste onder de woonplanten is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam Medinilla is vernoemd naar J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820. De soortaanduiding 'magnifica doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bloemtrossen die tot wel 30cm lang worden. 

Anigozanthos groeit in het wild in Zuid-West Australië, in de omgeving van Shark Bay en Mount Baker. In deze ruige, droge omgeving gedijt Kangoeroepoot, zoals de Nederlandse naam luidt,  met zijn eigenaardige bloemen die lijken op de pootjes van het gelijknamige dier. De roodgroene variant is het symbool van West-Australië. Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden Anises = ongelijk en Anthos = bloem. Deze woonplant is een zogenoemde 'lange dag plant'. Dat wil zeggen dat de plant pas laat bloemen laat zien, bij dagen die langer dan 15 uur daglicht bieden.

Gloriosa Is inheems in India en het centraal tot zuidelijk deel van Afrika, waar hij als klimplant groeit. Tegenwoordig komt de plant in de gehele tropengordel voor. Gloriosa is familie van de Liliaceae. De ondergrondse knolvormige wortelstokken zijn langwerpig en dragen ogen waar uitlopers uitgroeien. Gloriosus betekent roemvol en dat straalt deze prachtige opvallende plant aan alle kanten uit. De ranken van Gloriosa kunnen uitgroeien tot flinke lengtes van wel 5 meter, waaraan de karakteristieke bloemen groeien met de teruggebogen bloemblaadjes en de opvallende meeldraden.

Waar let u op bij inkoop van tropische schoonheden?

Alle soorten worden in verschillende potmaten en kleuren verkocht. In zijn algemeenheid geldt dat de planten vrij moeten zijn van ziekten en plagen, maar per soort kan erg verschillen waar de plant gevoelig voor is. Zoals bij de meeste bloeiende planten is het verstandig in de wintermaanden meer te letten op de rijpheid. Te onrijp kan betekenen dat de plant bij de consument niet tot volledige bloei komt of dat knoppen makkelijk afvallen of slaphangen. Hou de temperatuur boven de 18°C, te lage temperaturen zijn funest voor de groei en bloei van tropische planten. 

Medinilla Deze woonplant wordt in diverse maten verkocht. Dit varieert van 1 bladlaag met 2 knoppen tot 3 bladniveaus met 15+ knoppen in potmaten van 14 cm tot en met 30 cm. Let er goed op dat het blad niet beschadigd is, vrij is van bladverbranding (donkere vlekken) en vrij is van wol- en dopluis. Een opslag- en transporttemperatuur van meer dan 15°C is belangrijk.

Anigozanthos Let erop dat de planten stevig zijn en een mooie vorm hebben. Hoe meer knoppen en stengels aan de plant, hoe langer de consument er plezier aan zal beleven. De planten moeten op het verkooppunt voldoende licht krijgen en niet te nat staan. Wanneer er veel vocht in het cellofaan blijft, kan er Botrytis optreden, een schimmel die de sierwaarde sterk vermindert. Soms is het blad zwart van kleur, wat ook vaak door schimmel komt. In het moderne assortiment komt dit overigens nog maar zelden voor. 

Gloriosa Deze woonplant wordt vaak aangeboden in potten met daarin bogen, triangels of andere klimrekken. De hoogte van de plant, in combinatie met het aantal ranken, de lengte ervan en het aantal bloemen bepalen de inkoopwaarde. In de aanvoerfase krijgt de plant vaak een hoes om beschadiging en kouschade te voorkomen. Bij te veel kou kan het blad donkere vlekken gaan vertonen. Zorg er wel voor dat het blad in het cellofaan niet te nat wordt, om Botrytis te voorkomen, een schimmel die het blad snel lelijk maakt. Let erop dat de kluit voldoende vochtig is, anders wordt het blad slap. De planten zijn aantrekkelijk voor bladluis, geef daar even wat extra aandacht aan bij aankoop.

Keuze in het tropische schoonheden-assortiment

Het assortiment van deze bijzondere bloeiende planten groeit sterk en steeds meer kleuren en bloemvormen verrijken de markt.

Medinilla Door jarenlange veredeling zijn er inmiddels meerdere soorten op de markt. De bekendste is Medinilla magnifica met zijn roze bloemen. Er zijn echter ook nieuwe soorten verkrijgbaar zoals de Medinilla ‘Flamenco’ met een felroze bloem en donker, rond opstaand blad. En Medinilla ‘Dolce Vita’, met extra grote en volle bloemtrossen die langer doorbloeien en die beter houdbaar is, zeker in de wintermaanden. 

Anigozanthos De woonplant wordt aangeboden in verschillende potmaten en kleuren: rood, grijs, groen, roze en geel zijn de meest voorkomende, meestal gepresenteerd in gemengde trays. Bush is de bekendste serie en bestaat uit mooie vertakte planten in verschillende cultivars. Als tuinplant komt de serie Garden Jewel veel voor.

Gloriosa Op pot komt deze woonplant voor in de traditionele, oorspronkelijke rode kleur met gele bloembladrandjes van G. rothschildiana. De laatste jaren is het assortiment uitgebreid met nieuwe kleuren, bekend van het assortiment snijbloemen, vooral door veredeling in Japan. Deze variëteiten komen steeds vaker ook in pot op de markt, in geel, zalm en oranje, zoals ‘Exotic Orange’ of tweekleurige ‘Twin Colour’.  

Verzorgingstips voor consumenten

Medinilla vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. In het voorjaar en de zomer niet in de volle zon, in verband met bladverbranding. Geef de plant matig water, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje indrogen: liever iets te droog dan te nat. De woonplant heeft geen voeding nodig en hoeft ook niet gedompeld te worden. De ideale temperatuur voor Medinilla ligt tussen de 17- 25°C. Om de plant opnieuw tot bloei te brengen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en moet de plant 2 tot 3 maanden op een lichte en koelere (16-18°C) plek staan. Zodra de plant nieuwe knoppen laat zien, weer warmer zetten en meer water geven en eens per maand wat voeding geven. 

Anigozanthos houdt van een warme, zonnige en niet te natte plaats in de kamer of buiten. Door zijn herkomst met goed doorlatende grond kan de woonplant geen natte kluit hebben. Geef daarom zeer matig water en hou de temperatuur rond de 20°C. Oude takken verwijderen om herbloei te krijgen, maar dat lukt alleen in perioden met lang daglicht. Om de plant te laten overwinteren, is het belangrijk dat de temperatuur boven de 20°C blijft.

Gloriosa kan zowel binnen als buiten worden gehouden. De temperatuur dient dan wel boven de 18°C te zijn. Een beschutte en lichte standplaats is belangrijk. Met regelmatig begieten, een voetbad voorkomen en eens per week voeding geven, zal Gloriosa uitbundig blijven bloeien tot het najaar. Om de plant over te houden, dient na de bloei de kluit  iets droger te worden gehouden. De bovengrondse delen van de plant sterven dan af en de knollen kunnen uit de grond worden gehaald en droog bewaard worden. In het voorjaar de knollen ongeveer 3 cm diep in verse grond planten met het groeipuntje naar boven. De grond dan vochtig houden en weer hogere temperaturen geven, zodat zich stengels en bloemknoppen kunnen vormen.

Verkoop- en presentatietips voor tropische schoonheden

Voor al deze bijzondere bloeiende planten zijn verschillende toepassingen te bedenken. 

  • De grote maten Medinilla staan prachtig als solitair op een zuil of hoek van een meubel. Voor de kleinere maten is altijd wel een plekje te vinden: adviseer een pot die goed in het interieur van de klant past, zo kan iedereen iets bijzonders in huis hebben.
  • Anigozanthos leent zich sterk om ook in plantenarrangementen te gebruiken, of toe te passen in een plantschaal voor op de tafel. Daarnaast is het een uitstekende vensterbankplant die tegen volle zon kan.
  • Anigozanthos kan in de voorjaars en zomermaanden ook buiten staan, hij is lid van de in-out groep van bloeiende planten die zowel als woonplant en als kuipplant kan worden ingezet.
  • Gloriosa is eveneens een in-out plant in de voorjaar- en zomermaanden. Interessant is de ondersteuning te verwijderen en de lange ranken van de plant in een grote schaal te verwerken.

Beelden van tropische schoonheden 

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van mooiwatplantendoen.nl

Poster tropische schoonheden 

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden. 

05_poster-nl-tropische_schoonhedeni.pdf