• LinkedIn
  • Twitter

Terrasplant van 2018: Agapanthus

09 april 2018

Een zomer lang bloemen op het terras
Elegante stelen, lange groene bladeren en statige blauwe of witte bloemen die uit een heleboel kleine kelken bestaan: de Agapanthus, ook wel bekend als Afrikaanse lelie, is een echt spektakelstuk op het terras. Met aan de onderkant veel groen, in het midden de gladde stelen en bloemen die op bloeiend vuurwerk lijken als kroon zijn mooie lijnen op het terras te creëren. De Agapanthus is makkelijk in de verzorging en mooi om te zien, met een rijke bloei van het begin van de zomer tot het begin van de herfst. Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen.   

Keuze assortiment

Afbeelding
De meest voorkomende Agapanthus is afgeleid van de A. africanus, met blauwe en witte bloemen. Van beide komen verschillende cultivars voor die verschillen in plantvorm, steellengte, blad- en bloemvorm en bloeitijd. Er zijn bladhoudende en bladverliezende soorten van de Agapanthus. Door veredeling zijn cultivars ontstaan die mooi compact blijven en daardoor zeer geschikt zijn voor op het terras.

Agapanthus trivia 
• De Agapanthus staat symbool voor de liefde. De naam is afkomstig van het Griekse 'agape' (liefde) en 'anthos' (bloem)
• De plant is al heel oud; gedroogde wortels werden door vrouwen van Afrikaanse oervolken als amulet gedragen om gezonde baby's te krijgen. 
• Om het huis en in de tuin staat de Agapanthus symbool voor een gelukkig thuis. 

Herkomst 
De Agapanthus komt uit zuidelijk Afrika en is inheems in landen als Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland en Mozambique. Op natuurlijke wijze zijn de zaadjes van de plant wereldwijd verwaaid en gezaaid,  zodat ze nu ook in het wild voorkomen in Australië, Mexico en Europa. 

Hier let u op bij de inkoop 
• Hoe groter de potmaat,  hoe ouder en rijker bloeiend de Agapathusplant is.  
• De compactheid van de planten kan onderling erg verschillen. Een gezonde Agapanthus heeft lange stelen, blad aan de voet en bloemknoppen bovenin. 
• De Agapanthus moeten vrij zijn van ziekten en plagen, let vooral op geel blad, dat is een teken van een te natte kluit.

Verzorgingstips voor de consument 
• De Agapanthus staat graag zonnig en beschut in een mengsel van potgrond en zand.
• Plaats de Agapanthus in een ruime pot met een drainagegat.
• Zorg zeker in het groeiseizoen altijd voor een iets vochtige kluit.   
• Elke maand een beetje plantenvoeding helpt de groei en bloei
• De Agapanthus is niet helemaal winterhard en overwintert als het kouder wordt dan een paar graden onder nul het best in een koele schuur of kelder. 

Verkoop- en presentatietips voor de Agapanthus 
Presteer de planten niet te dicht op elkaar, maar laat het volle blad en de ijle stelen goed tot hun recht komen. Maak een sfeertafel met verschillende formaten en wat groene planten, om de bloemen extra spectaculair uit te laten komen. De kleuren komen het mooist uit in een omgeving met wit en lichtgrijs: denk aan zink, whitewash of kunststof met een witte of zilverachtige toon.  

Promotiemateriaal Agapanthus
Beelden van Agapanthus kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl. Downloadable vakpersberichten, posters en banieren hieronder beschikbaar in vier talen:

- Vakpersbericht Agapanthus DE
- Vakpersbericht Agapanthus FR
- Vakpersbericht Agapanthus UK

Afbeelding
- Poster Agapanthus NL
- Poster Agapanthus DE
- Poster Agapanthus FR
- Poster Agapanthus UK

Afbeelding
- Banner Agapanthus NL
- Banner Agapanthus DE
Banner Agapanthus FR
Banner Agapanthus UK

Terrasplant van het Jaar 

De Agapanthus is de Terrasplant van 2018. De 'Terrasplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2018 is dat de Agapanthus, een nog niet zo bekend bloeiend statement die een verrijking is voor elke terras. 

Voor meer informatie: 
Facebook: mooiwatplantendoen
Twitter: @watplantendoen

Mooiwatplantendoen.nl
Mooiwatplantendoen.nl is een initiatief van Bloemenbureau Holland en laat consumenten ervaren dat je je lekkerder voelt met planten om je heen.