• LinkedIn
 • Twitter

Scindapsus: Woonplant van de maand augustus

06 juli 2018

Hangen, klimmen – met Scindapsus kun je alle kanten op. Deze woonplant valt op door zijn hartvormige satijnachtige bladeren met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een gevlamd patroon.

Het is bovendien een trouwe huisgenoot: goed verzorgd kan dit woonwonder heel oud worden en toch mooi blijven. Intussen doet de plant ook wat terug voor de goede verzorging: volgens de NASA Clean Air studie is Scindapsus een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.

Herkomst 
Scindapsus hoort bij de Araceaefamilie en groeit in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomonseilanden. In tropische regenwouden klimt hij bij voorkeur tegen bomen op.  

Waar let u op bij de inkoop van Scindapsus?

 • Scindapsus wordt aangeboden als klim- en hangplant. In beide gevallen is het zaak om te checken of de lengte en dikte van de plant in verhouding staat tot de verschijningsvorm. 
 • De woonplant hoort aan alle kanten mooi rond te zijn en een regelmatige bladbezetting te hebben. Als hangplant moeten de ranken zo lang zijn dat ze al daadwerkelijk langs de pot hangen. 
 • Bruine vlekken in het blad duiden op teveel vocht tijdens transport en opslag.
 • Bij transport en opslag dient de temperatuur minimaal 12°C of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk Scindapsus te beschermen tegen kou door hem in te pakken.

Afbeelding
Keuze assortiment 
Het aanbod in Scindapsus is overzichtelijk. De bekendste heeft groen blad met een lichtgroen tot gele tekening. ‘Argyraeus’ heeft kleine grijze vlekken, ‘Trebie’  een grover blad dat meer grijs gemarmerd is. Cultivar ‘Silvery Ann’ heeft meer zachter grijs in het blad. 

Verzorgingstips voor consumenten 

 • Scindapsus staat graag licht, maar liever niet in de volle zon of op de tocht. 
 • Hoe lichter het blad, hoe meer licht de plant nodig heeft.
 • De grond mag matig vochtig zijn, maar laat de wortels liever niet in het water staan. 
 • Eens in de maand wat plantenvoeding houdt de groeikracht van Scindapsus op peil. 
 • De plant is een groot liefhebber van een neveldouche met de plantenspuit. 
 • Worden de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon worden afgeknipt.  

Verkoop- en presentatietips voor Scindapsus  
Benadruk de veelzijdigheid van Scindapsus door de plant zowel hangend als klimmend te laten zien. Een paar hangers naast elkaar bieden al snel de illusie van een groen gordijn of roomdivider. De mosstok van de klimmende exemplaren vervangen door een natuurlijker ogende tak maakt de plant trendy en zorgt voor een extra spannend silhouet. Daarnaast is Scindapsus een van de weinige woonplanten waarvan de ranken ook liggend kunnen worden geëtaleerd. 

Beelden van Scindapsus
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Scindapsus
Via onderstaande linken kunt u de poster in 4 verschillende talen downloaden. 

Nederlandse poster Scindapsus

Duitse poster Scindapsus

Franse poster Scindapsus

Engelse poser Scindapsus