Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda

Geen bloem illustreert zo passend de bloeikracht van mei als pioenroos. De knoppen zijn bollen samengebalde energie die, als ze eraan toe zijn, in een mum van tijd opengaan en heerlijk geuren. De enkele pioenen tonen dan een sprookjesachtig hart, de dubbele produceren een vrolijke, volle ragebol van zachte blaadjes. Ze kunnen een diameter van 15-18 cm hebben en worden vooral aangeboden in wit, verschillende kleuren roze en bordeaux. Ze bloeien in mei en juni en vormen een romantisch voorproefje op de zomer.

Herkomst ​
Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda
Pioenen komen uit China en kwamen rond 1785 naar Europa. Ze behoren tot hun eigen familie (Paeonia) met maar één geslacht: de pioenroos, die ondanks de naam niets te maken heeft met rozen. 

Keuze assortiment
De keuze in pioenrozen is groot, er zijn honderden cultivars. Naast wit, roze en bordeaux komen ze ook voor in lila, zalm (deze is als match voor Living Coral, de Pantone Kleur van 2019, extra gewild), zachtgeel en rood. De bloemvorm kan variëren van gevuldbloemig, enkelbloemig en anemoonbloemig. Veel pioenen hebben een zeer sterke zoete geur, die de bloemen nog eens extra aantrekkelijk maakt. Spectaculair is altijd de metamorfose van een knop van zo'n 3 cm doorsnee, die een bloem kan worden met een diameter van wel 15 cm. 

Hier let u op bij de inkoop van Pioenroos

  • Let op onvertakte  of vertakte (= meer bloemen) en of de takken redelijk recht zijn. 
  • De rijpheid van de knop is essentieel om open te kunnen bloeien op de vaas. Het rijpheidstadium is afhankelijk per cultivar.  Sommige cultivars worden rauw aangeboden worden, andere zullen iets op kleur moeten zijn om bloei te kunnen garanderen. Ideaal is als de knop enigszins zacht is en de blaadjes een beetje los van elkaar komen. Te rauwe pioenen (trommelstokken) zullen niet opengaan.  
  • De bloemen moeten vrij zijn van ziekten en plagen. Kwekers behandelen de bloemen voor om de houdbaarheid te verbeteren, het enige waar pioenen wel een last van hebben is Botrytis, te zien aan smetten op bloemen of blad.  
  • Wanneer pioenrozen ‘in knop staan’ scheiden ze nectar af, vermoedelijk om de schut- en bloemblaadjes in het laatste krachtige groeistadium een beetje aan elkaar te plakken en zo gesloten te houden. Zo beschermen ze in de natuur hun voortplantingsorganen tot ze toe zijn aan de romantiek van bloemetjes en bijtjes. 

Verzorgingstips voor professionals
Gebruik brandschone vazen of emmers, bewaar de pioenen koel en op een laagje water met bolbloemenvoeding. Let op dat de bloemen niet vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie door temperatuurwisselingen. Dit zal Botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel kan doen verminderen. Bij pioenen wordt dit vaak smet genoemd, het is te zien aan kleine bruine plekjes op de bloemen of het blad. 

Presentatietips voor professionals
Pioenen zijn seizoensbloemen, zet ze goed in het zicht en niet te hoog, zodat klanten erop kunnen kijken. Gesorteerd in blokken op kleur presenteren heeft meer effect dan de bloemen mengen. 

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Gebruik schone vazen, voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe
  • Snij met een scherp mes een stukje van 3-5 cm van de stengel, verwijder het blad dat onder water komt.
  • Plakken de knoppen erg door de nectar, laat er dan zachtjes lauw water over stromen. Zo lost het op, zodat de bloemen mooi open kunnen gaan. 
  • Zet pioenrozen niet op de tocht, niet in de zon, niet bij de verwarming en niet bij fruit. 

Inspiratie & informatie 
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

Pioenroos staat in mei 2019 op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl 

Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda
Download image