Mannenplanten Woonplanten van juni

Het verhaal van mannenplanten

Stoer, makkelijk in de omgang, must-have voor elke 'man cave'. Mannenplanten maken een mannenhuis niet alleen aantrekkelijker, maar stralen ook meteen uit dat de heer in kwestie zorgzaam genoeg is om iets groens in leven te houden. De selectie voor deze eredivisie bestaat uit Codiaeum, Philodendron, vrouwentong, Schefflera en Scindapsus, stuk voor stuk stevige persoonlijkheden die tegen een stootje kunnen. 

Herkomst 
Codiaeum (syn. Croton) is afgeleid van het Griekse kroton, wat 'teek' betekent en verwijst naar de zaden, die op deze beestjes lijken. Deze blikvanger groeit in Indonesië, maar is ook in veel andere warme vakantielanden te vinden. Codiaeum is een bladhoudende struik met gevarieerd, zeer kleurrijk blad dat met geen enkele andere plant te vergelijken is. 
Philodendron groeit in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en komt voor als struik, kleine boom en klimplanten met luchtwortels. De naam komt uit het Grieks en betekent 'bomenknuffelaar'. Dat verwijst naar zijn voorkeur om tegen woudreuzen omhoog te groeien.
Vrouwentong (Sansevieria) is een van de gemakkelijkste woonplanten ooit. De plant groeit in de droge gebieden van zuidelijk Afrika en Azië waar hij in hete woestijnen moet zien te overleven. Dat doet vrouwentong met stevige wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen.
Schefflera gedijt in de loofbossen van Nieuw-Zeeland, Taiwan en Australië. Daar kunnen de planten wel 20-30 meter hoog worden. Het is een van de meest luchtzuiverende planten en een indrukwekkende groene verschijning met opvallende bladeren die lijken op een hand met een paar vingers teveel. 
Scindapsus is een hang- of klimplant die behoort tot de familie van de aronskelkachtigen, de Araceae en is herkenbaar aan de aarvormige bloem / kolfje met een schutblad. De woonplant staat bekend als geluksbrenger. In de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Indonesië dient Scindapsus ook als rijke voedselbron voor onder andere hagedissen en andere reptielen.

Waar let u op bij de inkoop van mannenplanten?

  • Bij mannenplanten is de eerste indruk belangrijk: kloppen de verhoudingen van de plant, is het blad vol en gezond en staat de plant in kwestie stevig in de pot? 
  • Check bij de klimmers het materiaal dat is gebruikt om de mannenplant op te binden. Mosstok, hout of bamboe moet er verzorgd uitzien. 
  • De plant dient goed geworteld zijn en voldoende afgehard blad hebben. Bladval komt soms door lichtgebrek (vooral in winter) en bruine bladpunten door een te lage luchtvochtigheid . De planten dienen vrij van ziekten en plagen te zijn, let vooral op wol-, dop- en schildluis.
  • De meeste mannenplanten zijn kougevoelig bij een temperatuur van beneden de 15-12°C, iets om op te letten bij transport in de koude maanden.

Keuze assortiment 
Het assortiment 'mannenplanten' is veelzijdig in vormen, maten en kleuren. Per geslacht komen diverse soorten en cultivars voor waardoor de keuze indrukwekkend is. 
Codiaeum kent naast veel verschijningsvormen van groot tot klein ook veel cultivars. Allemaal behoren ze tot de soort C. variegatum, wat bont / gevarieerd betekent en verwijst naar het prachtige blad. 
Philodendron is er zowel als klimplant met grote of kleine bladeren en als struikvorm. De leerachtige bladeren zijn vaak groen of enigszins roodachtig. Grotere klimplanten hebben soms luchtwortels. Vrouwentong is verkrijgbaar in veel verschillende formaten en vormen, van waaiers en vlechten tot exemplaren met geverfde of gevilte bladtoppen. De kleur van de bladeren is groen of grijs, afhankelijk van de cultivar. 
Schefflera kent meerdere verschijningsvormen die veelal behoren tot de soort arboricola, wat boomachtig betekent. In de natuur kan Schefflera dan ook uitgroeien tot een echte boom, het aanbod in de handel gaat van enkele, onvertakte planten in een pot tot binnenboom. Alle Schefflera zijn te herkennen aan het handnervige blad. 
Scindapsus (officieel Epipremnum) is bekend als klim- en hangplant met mooi groen en geel getekend blad. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Hoe bonter de mannenplant, des te lichter de standplaats moet zijn. Wanneer het blad meer bladgroen bevat, kan hij ook in halfschaduw staan. 
  • Philodendron, Schefflera en Scindapsus kunnen niet tegen direct zonlicht. Codiaeum en vrouwentong kunnen wel volle zon hebben en mogen in de zomermaanden ook naar buiten.
  • Hoe groter en dikker de stam, des te makkelijker is de plant in de verzorging. Laat de kluit nooit helemaal uitdrogen, geef water op kamertemperatuur en voorkom een permanent voetbad. Vooral voor vrouwentong geldt beter iets te weinig dan veel te veel. 
  • Eventueel geel of lelijk blad kan worden verwijderd. 
  • Als een mannenplant te hoog wordt of niet meer zo mooi is, kan hij (met uitzondering van vrouwentong) gesnoeid worden, bij voorkeur in de lichtarme maanden.
  • Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven volstaat.

Verkoop- en presentatietips voor mannenplanten
Mannenplanten lenen zich door hun formaat goed voor een opstelling die een binnenbos suggereert. Dat past weer bij de trend van levende natuur naar binnen halen en op een voetstuk zetten in huis of op kantoor. Extra argument voor mannenplanten is dat hun veelheid aan blad een luchtzuiverende werking heeft. En tenslotte is het feit dat het heel makkelijke planten zijn voor de doelgroep vaak ook een belangrijk argument. 

Beelden van mannenplanten
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Posters mannenplanten
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden. 

06_2017_poster_met_mannenplanten.pdf

06_2017_poster_mannenplanten.pdf

Mannenplanten, Woonplanten juni 2017
Download image