Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Het verhaal achter kleurbrengers 
Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak. 

Herkomst 
Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden. 

Keuze assortiment 

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad. Voor in de tuin wordt vooral Begonia B. Semperflorens Grp (de zaaibegonia) aangeboden, naast de B. Tuberhybrida Grp (knolbegonia). Van beide soorten wordt steeds nieuwe verschijningsvormen ontwikkeld. B. boliviensis is een prachtige soort voor de tuin en kan goed worden toegepast als hangplant, net als de Waterfall serie. De B. Betula kenmerkt zich door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes, de struikbegonia is een forse plant en B. fuchsifoliosa is een begonia met blaadjes die op die van fuchsia lijken. 

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. IJzerhard wordt zowel gekweekt uit zaad (vaak in een kleurmengsel) als uit stek (vaak op kleur aangeboden). Beiden zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. Daarnaast zijn er soorten als bonariensis en rigida die hoger worden en vaak lila of paars van kleur zijn. 

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. De samengestelde bloemen zijn vooral oranje, geel, bruin en roze. Er zijn zowel groen- als grijsbladige soorten. 

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: Bougainvillea spectabilis (struikvorm met veelal paarse cultivars) en Bougainvillea glabra (klimplant, veel verschillende kleuren). De plant bloeit met gekleurde schutbladeren met daarin zuiver witte bloemetjes.

Waar let u op bij de inkoop van Kleurbrengers?
• Of Kleurbrengers nu worden aangeboden in kleine potmaatjes (meestal uit zaad vermeerderd) of in grote potten of schalen (meestal uit stek gekweekt) ze moeten voldoende volgroeid zijn om vorm, blad en knoppen te tonen. 
• De kluit moet vochtig zijn. Af en toe wat geel blad of oude bloemetjes wegplukken kan nodig zijn als de planten te lang op de winkelvloer staan. 
• Zorg ook op het verkooppunt voor voldoende licht, anders kunnen de kleurbloeiers gaan rekken. 
• Let bij de inkoop van Bougainvillea naast verhouding tussen potmaat en hoogte ook op de vorm van de plant en het rijpheidstadium. De planten moeten voldoende licht staan en door de kweker voldoende goed zijn afgehard om bloemrui te voorkomen. 
 
Verzorgingstips voor consumenten 
• Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
• De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig. 
• Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei. 
• Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. 
• De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. 

Verkoop- en presentatietips
Om Kleurbrengers extra aantrekkelijk neer te zetten op de winkelvloer is het goed idee om ze in twee verschillende stijlen te laten zien: romantische pastels voor de liefhebbers van een zachte, klassieke lente en fel en vrolijk voor consumenten die niet kunnen wachten op de zomer. Maak een presentatie waarin de hoogtes goed uitkomen, maak gebruik van bijvoorbeeld een bistrosetje om het buitengevoel te versterken. Met de beelden van Kleurbrengers die u hieronder kunt downloaden, zet u de sfeer van deze Tuinplanten van de maand extra sterk neer. 

Beelden van Kleurbrengers 
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster Kleurbrengers 
Via onderstaande link kunt u de posters in diverse talen downloaden. 


Poster NL kleurbrengers
Poster DE kleurbrengers
Poster FR kleurbrengers
Poster UK kleurbrengers

Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april
Download image