Kerstster: Woonplant van de maand december

Wat aan kerstster het eerste opvalt, zijn de prachtig gekleurde bladeren. Die worden vaak aangezien voor de bloemen, maar staan als schutbladeren in een stervorm om de daadwerkelijke bloemen, die klein en geel in het hartje staan.

Bekend is de klassieke rode Kerstster, maar trending voor december 2019 zijn moderne pastelkleuren zoals zalm, roze, lemon en abrikoos. Het is een instant sfeerbrenger voor de feestdagen én daarna, want deze winterbloeier biedt meteen een kleurrijk begin van 2019. 

Herkomst 
Kerstster (de botanische naam is Euphorbia pulcherrima, maar de plant is ook bekend als Poinsettia) komt uit Mexico en Midden-Amerika waar hij groeit als kruidachtige struik die wel 4 meter hoog kan worden. De plant bloeit buiten van november tot februari en in de zomer is de struik kaal. De plant werd door de Azteken als heilig beschouwd, ze noemden hem Cuitla-xochitl. 

Keuze assortiment Kerstster
Kerstster is een 'korte dag plant' waarvan het stervormige scherm kleurt wanneer de dagen korter worden, wat mooi samenvalt met de kerstperiode op het noordelijk halfrond. Het assortiment wordt steeds groter en kerstster wordt aangeboden van mini en stamplant tot hangplant en struikvorm. De hoofdkleuren zijn rood en wit, sterk in opkomst zijn nieuwe kleuren als lila, zalm, crème en twee kleurig kerststerren. De schermen worden ook vaker versierd met glitter, verfstof of andere decoratieve behandelingen. Door de aansprekende schutbladeren geeft de plant ongekende sfeerverhogende mogelijkheden voor de feestdagen. 

Waar let u op bij de inkoop van Kerstster?

 • Potmaat en aantal bloemschermen moeten in verhouding zijn en de plant moet rijp genoeg zijn om goed kleur te tonen.
 • Er is keuze uit eenkoppers (ook wel eenpitters of eenpoters genoemd), mini’s, getopte of vertakte planten, stamvormen in diverse lengtes en hangplanten. 
 • Voor allemaal geldt dat ze vrij moeten zijn van ziekten en plagen, check vooral op witte vlieg aan de onderkant van het blad.
 • Beschadigd (schut)blad ontstaat meestal bij transport of opslag, vooral bij te lage temperaturen. 
 • Geel blad wijst op te weinig vocht, bes- of knopval op te weinig licht. 
 • Kerstster is erg gevoelig voor kou, na aankoop dus goed inpakken voor het vervoer naar huis. 

Verzorgingstips voor consumenten

 • Kerstster staat graag licht, zonder felle zon. 
 • De kluit mag altijd licht vochtig zijn. 
 • De plant kan niet tegen tocht of heel warme plekken, zoals boven de verwarming of pal naast een knapperend haardvuur.
 • Elke twee weken wat plantenvoeding wordt gewaardeerd
 • Wordt het blad van je Kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid, daar knapt hij van op. 

Verkoop- en presentatietips 
Trend voor december 2019 is een vrolijke kerst in pastelkleuren. Kerstster is samen met kerstdecoratie mooi te pitchen in diverse feestelijke stijlen, van klassiek rood en wit tot trendy snoepkleuren. Nadruk ligt dit jaar op de roze, groene en abrikoostinten. Presenteer de moderne kleuren in bijpassende feestelijke potten, in deze drukke maand is het zaak de consument zoveel mogelijk tegemoet te komen in tijdsbesparing. Een origineel idee is de planten in een kerstboomvorm te presenteren of als spektakelstuk een kerstboom op te tuigen met mini's. Omwikkel de kluitjes met sphagnum om uitdrogen te voorkomen of hang ze in kleine emmertjes in de boom. Alternatief: versier een grote kerstster met lichtjes, als alternatieve kerstboom.

Beelden van Kerstster
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Kerstster
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen en 2 formaten downloaden

Kerstster: Woonplant van de maand december 2019
Download image