Kentia: Woonplant van de maand januari

Het verhaal van Kentia
Kentiapalm (Howea forsteriana) is een plant met een betrekkelijk kleine basis waaruit slanke stengels omhoog groeien, waaraan zachte, elegante groene palmbladen verschijnen. Het is een van de weinige palmen die gedijt op weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers. Daarnaast is Kentiapalm een fraaie verschijning in huis: het licht valt erg mooi door de sierlijke bladeren. 

Herkomst 
Kentia hoort bij de palmfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië onder het bladerdak van grotere bomen. Hierdoor is hij gewend aan weinig zonlicht. Onder natuurlijke omstandigheden kan de palm wel 18 meter hoog en 6 meter breed worden, met bladeren van 3 meter lang. De kweekversie behoudt een bescheidener formaat. 

Lage energiebehoefte 
De palmen worden door middel van zaden vermeerderd en al het zaad wordt nog altijd geïmporteerd vanaf Lord Howe Island, zodat de authenticiteit gegarandeerd is. Om de kiemrust te doorbreken, zijn hoge temperaturen nodig, tot wel 35-40°C. Het hele proces duurt zeker 30 weken. De plant zelf groeit langzaam, de duur van de opkweek is afhankelijk van de grootte en dikte van de plant. Hoe dikker Kentiapalm is, hoe meer zaad er is gebruikt, hoe hoger de plant, hoe ouder Kentiapalm is. De kleinste potmaat is al bijna een jaar oud voor hij verkrijgbaar is, de grotere exemplaren gaan al snel naar zeven jaar. Dit verklaart deels de relatief hoge prijs van Kentiapalm. Voordeel is dat de plant zo duurzaam mogelijk wordt gekweekt, met een vrij lage energiebehoefte, iets dat steeds meer consumenten aanspreekt. 

Keuze assortiment 
Kentia is verkrijgbaar van potmaat 13 met de kleine maatjes van 40 cm tot flinke palmen van 7 meter hoog in potmaat 46. 

Waar let u op bij de inkoop van Kentia? 

  • Check of u de juiste plant inkoopt. Vooral jongere planten worden nogal eens aangezien voor Arecapalm (Dypsis). Het verschil is te zien aan de stelen pal boven de kluit. Die van Kentiapalm zijn groen met bruine vezels aan de stam, die van Arecapalm hebben rode spikkels. Het blad van Kentiapalm is bovendien breder dan van Arecapalm. Aangezien de planten behoorlijk in prijs verschillen, is een dubbelcheck aan te raden. 
  • Controleer of potmaat, dikte en hoogte van Kentiapalm in verhouding zijn met de prijs.
  • Kentiaplant dient bij aanschaf vrij te zijn van schild-, dop- of wolluis en spint, herkenbaar aan grijsachtige bladeren en veroorzaakt door te droge omstandigheden. 
  • Bruine bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid of te ruime watergift. Zwarte vlekken duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond. Dit kan voorkomen worden door de potten door te spoelen met water.

Verzorgingstips voor consumenten 

  • Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat hij te licht. Ontstaan er weinig nieuwe scheuten, dan staat Kentiapalm te donker. 
  • De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. 
  • Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist 'm lekker op en voorkomt spint.
  • Geel, oud of lelijk blad kan worden weggeknipt. 
  • Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koel voor hem.
  • Tussen april en september om de 2-3 weken een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding niet nodig. 

Verkoop- en presentatietips Kentia 
Kentiapalm is een van de populairste, makkelijkste en sterkste palmsoorten voor in huis, kantoor, school of de openbare ruimte. De donkergroene geveerde bladeren bieden niet alleen sfeer, maar helpen ook de lucht in het vertrek te verbeteren. Het is een prima alternatief om het groene gat dat de kerstboom in veel huizen heeft achtergelaten mee op te vullen. Kentia is zeer geschikt voor de woontrend om met identieke planten in diverse formaten rustig ogende groepjes te maken. Deze presentatie benadrukt bovendien de mooie groene uitstraling die consumenten extra aanspreekt nu de natuur buiten nog kaal is. 

Beelden van Kentia
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Kentia
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen en 2 formaten downloaden:

Nederlandse poster Kentia A1

Nederlandse poster Kentia A3

Duitse poster Kentia A1

Duitse poster Kentia A3

Franse poster Kentia A1

Franse poster Kentia A3

Engelse poster Kentia A1

Engelse poster Kentia A3

Kentia: Woonplant van de maand januari
Kentiapalm, woonplant van de maand januari 2019
Download image