Kamperfoelie: tuinplant van de maand juni

Het verhaal achter kamperfoelie 
Klim-, slinger- en leiplanten zijn zeer populair omdat ze de hoogte ingroeien en zo ook in kleinere tuinen niet heel veel ruimte innemen. Kamperfoelie (wetenschappelijke naam: Lonicera) is er zo een. De plant heeft de botanische, natuurlijke uitstraling die nu zo in trek is, compleet met een weelderige bloei op een betrekkelijk bescheiden oppervlak. Mét het talent om de hoogte in te klimmen en te slingeren, langs een schutting, pergola of regenpijp. De bloemen geuren heerlijk, het parfum komt vooral 's avonds vrij en trekt dan nachtvlinders zoals het gamma-uiltje en de kolibrievlinder. Overdag trekken de bloemen onder andere bijen en hommels, zodat het een echte aanwinst is voor de natuur in de tuin en de directe omgeving. 

Herkomst 
Kamperfoelie behoort tot haar eigen kamperfoeliefamilie en groeit vooral op het noordelijk halfrond. Er zijn zo'n 180 soorten van bekend waarvan er 100 voorkomen in China, waar er al vele gedichten aan zijn gewijd. Naast de gecultiveerde variëteiten voor in de tuin groeit kamperfoelie ook veel in het wild, vooral aan de buitenkant van bosschages, waar de plant veel zon kan vangen. De plant is al eeuwen bekend bij mensen, de stevige, buigzame ranken werden in de Bronstijd reeds gebruikt om touwen mee te maken.  

Keuze assortiment 
Kamperfoeliebloemen zijn prachtig om te zien: een groepje buisblaadjes, vergezeld van meeldraden en sprieten assorti die er als franje omheen zitten en onder hangen. De bloemen zijn veelal rozerood en geelwit, al komen ze ook in andere tinten zoals roodoranje en paarsgeel voor. Na de bloei komen er rode, blauwe of zwarte bessen aan. Kamperfoelie is verkrijgbaar in klimmende soorten, bladverliezers en groenblijvende struiken, check dus even wat het beste past bij de standplaats. De plant wordt, afhankelijk van de soort, tussen de één en vier meter hoog en bloeit van juni tot eind september, begin oktober.

Waar let u op bij inkoop van kamperfoelie?
• Potmaat, het aantal ranken en stokken in de pot en de hoogte van de plant moeten met elkaar in evenwicht zijn en kamperfoelie moet stevig geworteld zijn. 
• Als de plant in bloei wordt aangeboden, check dan op rijpheid en al uitgebloeide bloemen. Zonder bloemen helpt een aantrekkelijk label aan de plant of etiket op de pot de uitstraling te versterken. Daarop moet onder andere staan of de kamperfoeliesoort bladverliezend of groenblijvend is en welke kleur de bloemen zullen krijgen. 
• Kamperfoelie moet bij aanschaf vrij zijn van ziekten en plagen. Let op dat er geen bladluis of meeldauw in de plant zit en of bruin blad voldoende verwijderd is. 

Verzorgingstips voor consumenten 
• Kamperfoelie staat graag op een plek waar de wortels koel blijven en de bloeiende bovenkant zon krijgt. Hoe meer zon hoe meer bloemen. 
• Omdat de plant zich makkelijk om andere planten heen slingert, is het zaak even na te denken over zijn buren en of een verticaal groen tapijt gewenst is of er juist een beetje lucht in de tuin moet blijven. In dat laatste geval kan kamperfoelie het beste wat meer ruimte op zijn standplaats krijgen. 
• De grond mag een beetje vochtig zijn. Mooie stenen rond de stam leggen helpt zowel de wortels koeler te houden als tegen het onnodig verdampen van water. Een lage struik ervoor planten, biedt ook wat schaduw op de wortels. 
• In de groeiperiode van maart tot mei eens per maand wat gedroogde koemest geven, houdt de bloei op gang. 
• Snoeien hoeft niet, maar mag wel, de plant loopt in de volgende bloeiperiode gewoon weer uit. 

Verkoop- en presentatietips 
Op het verkoopmoment is kamperfoelie niet de meest aansprekende plant ooit. Met behulp van de officiële Tuinplant van de maand-beelden kunt u een idee geven van hoe mooi de plant er een paar weken later uit zal zien. Een paar al wat grotere exemplaren met bloemen in een mooie pot presenteren met een bistrosetje helpt een zomerse sfeer scheppen. Er een insectenhotel bijzetten helpt duidelijk te maken hoe belangrijk kamperfoelie voor de biotoop in de tuin en daarbuiten is. En tenslotte kunt u geurstrookjes klaarleggen, ter inspiratie van hoe kamperfoelie op een mooie zomeravond ruikt. Parfums met een hoog kamperfoeliegehalte zijn Eau de Givenchy en Aerin Lauder Mediterranean Honeysuckle. 

Beelden van Kamperfoelie
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster Kamperfoelie 
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden

Poster NL Kamperfoelie
Poster DE Kamperfoelie
Poster FR Kamperfoelie
Poster UK Kamperfoelie

Kamperfoelie: tuinplant van de maand juni
Download image