• LinkedIn
  • Twitter

Juni 2015: Lepelplant is Woonplant van de maand

31 december 2014

In juni 2015 staat de Lepelplant, ook bekend als Spathiphyllum, op een voetstuk als Woonplant van de maand. Wilt u deze woonplant ook onder de aandacht van uw klanten brengen? Dat kan met het POS-materiaal dat we voor u ontwikkelden. U downloadt het gratis onderaan dit artikel via de link.

Het verhaal van de Lepelplant

De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De plant krijgt sinds een paar jaar extra aandacht door de NASA Clean Air Study. Deze had als doel schone lucht in ruimtestations te onderzoeken en de Lepelplant kwam naar voren als bovengemiddeld luchtzuiverend. 
Alle planten absorberen koolstofdioxide en laten zuurstof vrij; NASA beveelt daarom aan om 15 tot 18 grote planten in een huis van 160 vierkante meter te hebben. De hoeveelheid grond is ook belangrijk, omdat micro-organismen in de grond ook kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen.

Productie van de Lepelplant

De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Lepelplant?


•    Afmetingen en verschijningsvorm. Bij de inkoop van Lepelplant letten we vooral op de potmaat, de diameter en dikte van de plant, de grootte van het schutblad, de groeiwijze van de plant: compact of los, het aantal knoppen of bloemstelen per plant en de rijpheid. 
•    Gezondheid. Daarnaast is het belangrijk dat de plant gezond is, zonder ziekten en plagen. 
•    Beschadigingen. Wanneer de bloeiwijze of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. 
•    Blad en bloem. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Vlekken op het blad door kouschade of verbranding door zon zijn ook mogelijk. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase bijna niet voor. 
•    Vocht. Soms kan de plant slap hangen, doordat de potkluit te droog is.

Lepelplantassortiment

De Lepelplant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen) net als de Anthurium en Zantedeschia, vanwege de overeenkomst in de bloembouw. 
We kennen ruim 50 verschillende cultivars Lepelplant, die bijna allemaal witte bloemen hebben of soms enigszins groen zijn. Veredelaars proberen zoveel mogelijk bloemen te krijgen, of hele grote bloemen. Het aantal bloemen en de grootte van de bloem moet in verhouding staan met het gewas van de plant.
Het blad is mooi groen, op een enkele bonte cultivar na. Het verschil tussen de cultivars is te zien door te letten op plant-, blad- en bloemgrootte. Tegenwoordig komen we ook planten tegen met geverfde bloeiwijzen. 

Verzorgingstips voor consumenten

De Lepelplant is een easy care product. De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij zo’n 18-22 °C. Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 
Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Creatieve tips voor de Lepelplant

De Lepelplant is door de bijzondere luchtzuiverende eigenschappen erg populair. Het plaatsen van een groep planten in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals scholen, kantoren of kantines, bieden volop mogelijkheden. Combineer de planten daar met trendy potten die aansluiten bij de doelgroep. 

Film over de Lepelplant

Voor consumenten hebben wij ook een online video gemaakt met de Lepelplant in de hoofdrol. U kunt deze video natuurlijk ook embedden (https://youtu.be/aIXI2on7O7M) op uw eigen website of afspelen in uw winkel. Hieronder kunt u de film bekijken:

Please accept marketing-cookies to watch this content.

Beelden van de Lepelplant

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden

Poster Lepelplant

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden: 

06_2015_poster_spathiphyllum.pdf