• LinkedIn
  • Twitter

Januari 2015: Yucca is Woonplant van de maand

31 december 2014

We trappen 2015 af met de Yucca als Woonplant van de maand januari. Iedere maand kiezen we zo een Woonplant van de maand en zetten we deze extra in het zonnetje. Doet u ook mee op de winkelvloer? Dat is heel makkelijk met ons gratis te downloaden POS-materiaal, te vinden onderaan dit artikel.

Het verhaal van de Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.

Productie van de Yucca

De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Yucca?

 

  • Afmeting. Let er vooral op dat de potmaat goed is in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot, de vorm van de stam, de hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de plant.
  • Verschijningsvormen. Yucca komt voor in veel verschillende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in een pot), vertakt (twee of meer zijtakken op hoofdstam), met onderbeplanting, stump of mummies. 
  • Beworteling. Vooral bij stamproducten als Yucca is het belangrijk te letten op een goede beworteling. 
  • Bladpunten. Er mogen geen bladpunten (beschadigingen door stoten) groter dan 5 millimeter voorkomen. 
  • Gezondheid. De plant moet gezond zijn, dus vrij van ziekten en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en in de stammen eventuele bananenboorders of -mot. 
  • Stamkop. De kop van de stam moet zijn afgesloten met was om rot door vocht of inwateren te voorkomen.

Yucca-assortiment

Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’

Verzorgingstips voor consumenten

Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. Uw klant kan geel of lelijk blad weghalen, of kan de Yucca snoeien, het beste in de lichtarme maanden. De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.

Creatieve tips voor de Yucca

Door zijn sterke vorm en gemakkelijke verzorging is de Yucca een ideale studentenplant (of een ik-heb-geen-groene-vingers-plant), liefst in een stoere, stenen pot. Zo kunt u hem dus ook promoten. Om de plant juist trendy en ‘happy life’ te maken kunt u de stam en de bladrozet met natuurlijke verf in allerlei kleuren verven.

Film over de Yucca

Voor consumenten hebben wij ook een online video gemaakt met de Yucca in de hoofdrol. U kunt deze video natuurlijk ook embedden ( http://youtu.be/mjQA3UX6ZrM ) op uw eigen website of afspelen in uw winkel. Hieronder kunt u de film bekijken:

Please accept marketing-cookies to watch this content.

Beelden van de Yucca

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden:

Poster Yucca

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden: 

01_2015_poster_yucca.pdf