• LinkedIn
  • Twitter

Iris staat in maart op de Bloemenagenda

11 februari 2019

Elegante bloemen met drie hangende en drie staande bloembladeren maken van iris een van de meest opvallende voorjaarsbloemen. Ze hebben iets koninklijks omdat het fleur-de-lys symbool van iris is afgeleid. En tegelijk hebben ze een naturel uitstraling, alsof ze zo tussen het riet zouden kunnen groeien. Perfect voor de stijltrend die draait om pure producten met sterke lijnen: iris is typisch een snijbloem die mono-boeketten en -arrangementen aankan. Kwekers behandelen de bloemen voor, waardoor de houdbaarheid sterk is verbeterd. Hierdoor gaan de bloemen altijd open en hebben ze een uitstekend vaasleven. 

Herkomst 

Afbeelding
Iris behoort tot de lissenfamilie en komt in het wild in ongeveer 3000 soorten voor, vooral in de noordelijke gematigde klimaatzones. De bloemen groeien uit bollen die talent voor overleven hebben en zich kunnen handhaven in zowel droge, koude als vochtige gebieden. De bloem is vermoedelijk ontstaan in Centraal-Azië, de populaire sierteelt-irissen vinden hun oorsprong in bollen die zich in Spanje, Portugal en Noord-Afrika hebben ontwikkeld.  

Keuze assortiment
De meest voorkomende bloem is de 'Dutch Iris Groep' de zogenoemde Hollandse iris. Slank en sierlijk van stengel en bloem, verkrijgbaar in veel blauwtinten, van hemelsblauw tot staalblauw en lila. Er zijn ook gele, witte of zelfs tweekleurige irissen. De Duitse iris uit de 'Germanica Groep' komt voor in een groter kleurenscala, heeft grovere bloemen en draagt op de onderste kelkbladeren draden die verwijzen naar een baard. Ze worden dan ook wel baardirissen genoemd. 

Hier let u op bij de inkoop van Iris 
• Check lengte, gewicht en rijpheid van de bloemen, controleer op lege knoppen. 
• De iris moet vrij zijn van ziekten en plagen. Wees alert op Botrytis ( stippen of pokken). 
• Slappe, verdroogde of verschrompelde bloemstelen wijzen op te lange bewaring en oude bloemen. 

Verzorgingstips voor professionals
• Snij van de stelen 3-5 centimeters af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes. Plaats de iris in schone emmers of vazen met schoon water.
• Voeg een houdbaarheidsmiddel speciaal voor bolbloemen toe. Deze voeding zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen en goed houdbaar zijn.
• De bloemen mogen niet te vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie. Dit zal Botrytis in de hand werken, wat de sierwaarde snel vermindert. 
• De iris kan in de koelcel bewaard worden bij 2°C, bij voorkeur rechtopstaand om kromgroeien te voorkomen. Hoe korter de bewaartijd, hoe beter de bloem zich op de vaas zal houden. 

Presentatietips voor professionals 
Het meest opvallende aan de iris zijn de blauwtinten die zeldzaam zijn onder snijbloemen en prachtig te combineren zijn met wit en geel, voor vrolijke voorjaarscombinaties met bijvoorbeeld forsythia en bloesemtakken. Presenteer ze ook zo in het schap bij elkaar, als aantrekkelijk lentefeestje. De iris leent zich goed voor een verrassende parallelschikking en is door de sterke steel geschikt voor hoge arrangementen in oase.

Verzorgingstips voor consumenten
• Snij met een scherp mes een stukje van ca. 3-5 centimeter van de stengel.
• Vul een brandschone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel of speciale voeding voor bolbloemen in de juiste concentratie. Dit helpt de bloemen langer mooi te houden in de vaas. 
• Verwijder blad dat onder water komt.
• Zet de iris niet op de tocht, niet in de felle zon en niet te dicht bij de verwarming. Zet de bloemen ook niet vlakbij een fruitschaal, fruit produceert ethyleengassen waardoor de bloemen snel verouderen. 

Inspiratie & informatie 
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

De iris staat in maart 2019 op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl