Hortensia staat in augustus op de Bloemenagenda

Frisgroen, helderwit, hemelsblauw, dieppaars, lila en roze. Bloemen die een doorsnee kunnen hebben van wel 25 cm in de vorm van bloeiende wolken – Hortensia is het ultieme symbool van hoogzomer, de periode van warme dagen, lange avonden en zwoele nachten. Waarin iedereen het even wat rustiger aandoet.

De zachte ronde vormen van hortensia horen daarbij en laten zich makkelijk schikken in arrangementen voor een zachte landing.

Herkomst
Hortensia staat in augustus op de BloemenagendaHortensia hoort bij haar eigen Hydrangeafamilie. De oersoort Hydrangea macrophylla, waar de meeste cultivars uit voortkomen, groeit in grote hoeveelheden langs de kusten ten zuiden van Tokio. De van oorsprong Aziatische bloem kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa en raakte rond 1735 in zwang, wonderlijk genoeg zowel in kasteeltuinen als rond boerderijen.

Keuze assortiment
De meest voorkomende Hortensia is Hydrangea macrophylla, met zijn bolvormige bloeiwijze. Er zijn zowel enkel- als gevuldbloemigen soorten. Van kleintjes met een doorsnee van 8-10 cm tot heel grote met een diameter van 25-30 cm. H. macrophylla is er in tientallen cultivars in wit, roze en groen tot donderrood en tweekleurie. De kleur blauw is door de kweker gemaakt door speciale stoffen aan het water toe te voegen. Naast effen bloemen zijn er ook tweekleurige. In totaal zijn er ruim 150 verschillende cultivars voorhanden in augustus. In die maand zijn, voor de liefhebbers, ook de doorkleurende hortensia's verkrijgbaar. Naast de snijbloem met de bolle bloemvormen wordt  Hydrangea paniculata aangeboden, met witte en groene bloemen in de vorm van pluimen.

Hier let u op bij de inkoop van Hortensia
• Verschillende teeltomstandigheden (licht, voeding, leeftijd van het gewas) kan bij dezelfde cultivar heel verschillende resultaten opleveren. Vraag, zeker bij online aankopen, een real time foto van het product.
• Check lengte, rijpheid, bloemdiameter en of het een verse of doorgekleurde Hortensia is. De stengel moet stevig, recht en niet afwijkend zijn.  
• De bloem moet vrij zijn van ziekten en plagen. Hortensia kan soms Botrytis (smet) tonen op de bloemen of het blad. 

Verzorgingstips voor professionals
• Zet de bloemen op voldoende vers koud water en gebruik altijd snijbloemenvoeding. Bij Hortensia geeft snijbloemenvoedsel een verlenging van de houdbaarheid van ruim een week. Hiermee komt het vaasleven op 3 tot 4 weken. 
• Hortensia kan op vaas en in steekschuim worden gebruikt, maar kan niet tegen droogte. Zorg dus voor voldoende water (2/3 in de emmer of vaas) en steekschuim goed voorwateren. Voor goede opname van vocht de steel schuin afsnijden
• Als de bloemen bij ontvangst slap zijn, snijd dan 3-5 cm van de steel af en laat ze in papier circa drie uur in een koele ruimte water opnemen en herstellen. 
• Gebruik voor Hortensia liever geen metaal of zink, maar een glazen vaas. Verwijder overtollig blad en onvolgroeide of overbodige zijscheuten. Blad dat in het water hangt, zorgt voor onnodige vervuiling.

Presentatietips voor professionals 
Hortensia stylet u trendy in koel helder glas voor een rustige uitstraling, met eromheen kleuren als lila en roze en geel. Toevoeging van wat exotische collega's maakt het uitgelaten hoogzomer, maar zorg wel dat er lucht in de arrangementen blijft. Er moet als het ware een verfrissend briesje door kunnen waaien.

Verzorgingstips voor consumenten
• Snij een stukje van de steel schuin af.
• Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur. Hortensia staat liever in glas dan in metaal.
• Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid
• Zorg voor voldoende (2/3) water in de vaas. Hortensia’s houden er niet van als tussentijds het water wordt bijgevuld.
• Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon of naast de fruitschaal.
• Zorg dat er geen blad in het water hangt. Dat zorgt voor een snelle bacteriegroei in het water waardoor de levensduur van de bloemen wordt verkort.

Inspiratie & informatie 
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

Hortensia staat in augustus op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl 

Hortensia staat in augustus op de Bloemenagenda
Download image