• LinkedIn
  • Twitter

Goudpalm: Woonplant van de maand februari 2020

30 oktober 2019

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek van NASA dat goudpalm in huis een luchtzuiverende werking heeft en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid, argumenten waar consumenten gevoelig voor zijn. 

Herkomst
Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Keuze assortiment goudpalm
Het aanbod is beperkt; de goudpalm die verhandeld wordt, is de Dypsis lutescens. Die komt voor van potmaat 9 voor de kleine maatjes van 38 cm tot flinke palmen van 6,5 meter hoog. De laatsten hebben potmaten tot wel 1 meter, met stamdiktes van 5 tot 7 centimeter. Er wordt onderscheid gemaakt met verschillende verschijningsvormen: stam, bush en toef. Naast goudpalm is er nog een plant met dezelfde geslachtsnaam: Areca catechu, de betelpalm. Een veel kleiner broertje met een hoge sierwaarde, waarbij vaak de noten of eigenlijk de zaden op de pot zichtbaar zijn. 

Afbeelding
Waar let u op bij de inkoop van goudpalm? 

  • Check om te beginnen of het de juiste soort is. Vooral jongere planten kunnen nogal eens verwisseld worden met Howea. Het verschil is het gemakkelijkst te zien aan de stelen direct boven de pot. Howea is groen en heeft bruine vezels aan de stam terwijl de stammen van Dypsis rode spikkels hebben. Het blad van goudpalm is dunner en smaller dan van Howea. Vooral qua prijs verschillen de soorten sterk (goudpalm is een stuk goedkoper), het is de moeite waard om goed op te letten.
  • Let daarnaast op de verhouding tussen potmaat, dikte en hoogte van de plant. 
  • Controleer voor aanschaf of goudpalm vrij is van schild-, dop- of wolluis. Deze zijn lastig te bestrijden voor een bloemist of consument. Ook spint kan voorkomen, herkenbaar aan grijsachtige bladeren en veroorzaakt door te droge omstandigheden. 
  • Planten dienen vrij te zijn van gele bladeren of bruine bladpunten, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid of door een te ruime watergift. Zwarte vlekken, vooral bij oudere planten, duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond, wat voorkomen kan worden door de potten door te spoelen met water. 
  • Bij transport en opslag dient de temperatuur minimaal 12 graden Celsius of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk dat de planten worden ingehoesd om kouschade te voorkomen. Kouschade veroorzaakt donkere vlekken op het blad. 
  • Zoals alle palmen wordt ook goudpalm uit zaad vermeerderd. De opkweek is afhankelijk van de grootte en dikte van de plant. Dit houdt in dat de plant dikker is naarmate er met meer zaden gestart is. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer. 
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden - is regelmatig sproeien aan te raden. 
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui. 
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.

Verkoop- en presentatietips 
Goudpalm past in de woontrend waarin planten invloeden van buitenaf dempen en verzachten. Kies in de presentatie voor neutrale potten, van bijvoorbeeld matglas, mat keramiek of glad gepolijst hout. Hoe serener de uitstraling is, hoe rustgevender de impact van de opstelling zal worden. Met een groot exemplaar kun je laten zien dat het noodzakelijk is die een beetje ruimte te gunnen, de kleinere staan mooi een rij, als schermpresentatie. Poederpastels, tule, heel dun rijstpapier, lampen die mat licht verspreiden en in-between gordijnen versterken de verzachtende bufferuitstraling van goudpalm: het geheel mag eruit zien alsof er een filter overheen ligt. 

Beelden van goudpalm
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Posters Goudpalm
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen downloaden.