Geurende Blikvangers: tuinplanten van de maand mei

Het verhaal achter de geurige blikvangers
Brem (Cytisus), sering (Syringa), wisselbloem (Lantana), tuinroos (Rosa) en Mexicaanse oranjebloesem (Choisya) hebben niet alleen prachtige bloemen, maar brengen stuk voor stuk met hun bijzondere geur extra beleving in een tuin of op een terras. Alle vijf zijn het houtige gewassen die makkelijk te verzorgen zijn en zowel in de volle grond als in potten, bakken en kuipen kunnen worden toegepast. De geuren en kleuren trekken hommels, bijen en vlinders aan, zodat de Geurende Blikvangers ook op die manier leven in de brouwerij brengen én bijdragen aan een gezonde biotoop in hun omgeving. 

Herkomst 
De Geurende Blikvangers verspreiden elk op hun eigen plek hun heerlijke aroma. Waar Mexicaanse oranjebloesem inheems is, verklaart de naam al. Wisselbloem groeit in tropisch Zuid-Amerika, sering is afkomstig uit Zuidoost-Europa. Roos heeft zich vanuit Azië verspreid. 

Keuze assortiment 

Brem komt vooral voor in geel, oranje, rood en wit, zowel in struikvorm als op stam. De geur is lichtzoet.
Sering is verkrijgbaar in een hoog model als de S. vulgaris (hoge sering) in wit, lila, roze en paars. Een andere optie is de S. meyeri 'Palibin' (dwergsering), met vooral lila en roze bloemen. Sering ruikt schoon en fris.
Wisselbloem dankt haar naam aan het feit dat de bloem tijdens de bloei vaak van kleur veranderd. De bloemen zijn een soort toverballen in roze en geel, geel, oranje rood of lila en geel, de geur is kruidig en warm. 
Roos wordt aangeboden als struik, bodembedekker, klimmer, lei- of stamrood in bijna alle kleuren. Wie op zachte, zoete rozengeur uit is, checkt even de cultivar: niet elke roos geurt. 
Mexicaanse oranjebloesem is een struik met felgroen blad en witte bloemen die er als sterren tegen afsteken. Het blad ruikt citrusachtig, de bloemen hebben een zoete geur. 

Waar let u op bij de inkoop van Geurende Blikvangers? 
• De verhouding tussen pot en plant moet kloppen, de planten moeten goed in het blad zitten en er moeten rijpe knoppen te zien zijn, liefst met al wat kleur. 
• De heesters dienen goed geworteld zijn en tussen de takken nieuwe scheuten te tonen. 
• Voor alle vijf geldt dat bij aankoop het hout grotendeels bedekt dient te zijn, in het ideale geval zijn vooral blad en bloemen te zien. 
• Controleer de planten even op bladluis, meeldauw of Botrytis. 

Verzorgingstips voor consumenten
• De Geurende Blikvangers staan graag zonnig in voedzame grond die water goed afvoert. 
• Om te kunnen groeien, bloeien en geuren hebben al deze heesters regelmatig water nodig. Laat de kluit liever niet uitdrogen. 
• Eens per maand wat plantenvoeding bevordert de bloei. 
• Dode bloemen kunnen worden weggehaald. 
• Om de vorm compact te houden kunnen de Geurende Blikvangers worden gesnoeid. Sering en brem worden na de bloei in juni gesnoeid, de andere drie na de winter in maart of april. 
• De enige niet winterharde van de vijf is wisselbloem: die overwintert het liefst vorstvrij en kan in april weer naar buiten. 

Verkoop- en presentatietips 
Schik de Geurende Blikvangers bij elkaar op kleur en in verschillende hoogtes. Het zijn populaire patioplanten, ze in die context laten zien in mooie sierpotten stimuleert de verkoop van beide. Omdat de bloemen nog in de knop zitten, valt er nog niet veel te ruiken. Om toch de USP van deze bijzondere tuinbloeiers kracht bij te zetten, kan een display met geurstrookjes per plant uitkomst bieden. Roos en oranjebloesem zijn als essentiële olie verkrijgbaar, Lilac van Demeter is een typisch seringparfum, Velvet Ginestra van Dolce & Gabbana vangt de geur van brem goed (en zit ook nog eens in een geelgoud flesje). Wisselbloem zit in het parfum Queen Elizabeth II Bond No 9. Alternatief wat erbij in de buurt komt: essentiële bergamot- of rozemarijnolie. Door de geuren te laten ruiken, wordt de display van de Geurende Blikvangers vanzelf interactiever en aantrekkelijker. 

Beelden van Geurende Blikvangers
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Poster Geurende Blikvangers 
Via onderstaande link kunt u de poster downloaden.

Poster NL Geurende Blikvangers
Poster DE Geurende Blikvangers
Poster FR Geurende Blikvangers
Poster UK Geurende Blikvangers

Geurende Blikvangers: tuinplanten van de maand mei
Download image