Gerbera staat in april op de Bloemenagenda

De vrolijke kleuren en frisse uitstraling maakt van Gerbera een geweldige bloem voor april. Of een arrangement nu om zachte pastels vraagt of om felle primaire kleuren, Gerbera kan het leveren.

In uitstekende kwaliteit, want de voortdurende ontwikkeling van deze populaire snijbloem heeft 'op draad zetten' overbodig gemaakt. Gerbera blijft tegenwoordig tussen de 10-20 dagen mooi en is door het gebruiksgemak – geen bladgroen, gladde stengels, zeer Instagramwaardig – erg populair bij millennials en centennials.     

Eén en al bloem​
Als sprankelende snijbloem bestaat Gerbera uit heel veel kleine bloemetjes. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm. Het hart van Gerbera bestaat ook uit kleine bloemetjes, de buisbloemen. Een dubbelbloemige gerbera heeft in het hart ook weer (kortere) lintbloemen. Die zijn alleen van dichtbij zichtbaar, wat de meeste mensen zien is de bloemvorm die iedereen als kind tekent: een rond hartje met daaromheen stralende bloemblaadjes.  

Herkomst  L'agenda des fleurs, avril - le gerbera
Gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot de composietenfamilie. In het wild bloeit hij in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië.  

Keuze assortiment​
Jaarlijks worden in Nederland ruim 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Bekend is de enkel- en dubbelbloemige gerbera met zwart of groen hart, nog vrij nieuw zijn flamboyante spider- en pomponbloemige gerbera's met fraaie sprieten. Er komen bovendien steeds meer bi-colour en multi-colour soorten bij.

Hier let u up bij de inkoop van Gerbera​ 

 • Bepalend bij de inkoop is de lengte van de steel, de diameter van de bloem en of het enkel- of dubbelbloemige cultivars zijn. 
 • Ook de rijpheid is belangrijk. Bij een verse bloem zijn de buitenste 2 tot 4 meeldraadkransen in het hart geopend. Zijn er meer kransen meeldraden zichtbaar, dan is de bloem minder vers. 
 • Gerbera moet vrij zijn van ziekten en plagen. De bloem kan Botrytis tonen op de bloemblaadjes (spikkels), in het hart van de bloem (smeul) of op de stengel (smet).
 • Gerbera's die te lang droog in dozen hebben gelegen, voelen slap aan.
 • Goede kwekers wateren Gerbera voor in een chloorbasin om de houdbaarheid te verbeteren. De stelen zijn bacteriegevoelig waardoor de bloemen snel slap kunnen gaan hangen of zelfs kunnen verrotten. Wat chloor, in de juiste verhouding, voorkomt dit.

Verzorgingstips voor professionals   

 • Gebruik een schone vaas en vul deze met schoon water. Gaan er alleen Gerbera’s in de vaas, voeg dan het bijgeleverde houdbaarheidsmiddel in de juiste dosering of enkele druppels chloor toe. Drie druppels chloor in 1 liter water volstaat. 
 • Snijd altijd een stukje van de onderkant van de steel af om de wateropname te bevorderen.
 • Maakt Gerbera deel uit van een gemengd boeket, zorg dan dat alle stelen schoon zijn, dat er geen blad in het water komt en dat er snijbloemenvoedsel aan het water wordt toegevoegd.
 • Zet de bloemen niet in de zon of op de tocht of bij een warmtebron. 
 • Zorg dat er voldoende water in de vaas blijft, vul het water dus regelmatig bij. 
 • Zorg ervoor dat de bloemen droog blijven en dat condensatie door temperatuurwisselingen wordt voorkomen. 
 • Op draad zetten van Gerbera wordt tegenwoordig alleen nodig gedaan om de steel of de bloem in een bepaalde vorm of positie te buigen. Hoe er rekening mee dat de steel nog licht groeit.

Presentatietips voor professionals​ 
Met gerbera's zijn makkelijke verrassende en moderne colour blocking arrangementen te maken. Daarnaast zijn het absolute blikvangers in populaire plukboeketten. De pasteltinten gaan prima samen met arrangementen rond Pasen (21 april). Gestoken arrangementen met Gerbera passen naadloos bij de stijltrend waarin bloemen en planten eruit zien als zachte kussens als buffer tegen de harde buitenwereld. Gemengde boeketten mogen rijk en vol zijn, het zachte effect wordt versterkt met paardenbloempluizen of pluizig siergras.

Verzorgingstips voor consumenten​ 

 • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
 • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ongeveer 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
 • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
 • Zet gerbera’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
 • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater. 

Inspiratie & informatie​
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder 

Gerbera staat in april 2019 op de Bloemenagenda
Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl 

Gerbera staat in april op de Bloemenagenda
Download image