• LinkedIn
 • Twitter

Dendrobium: Woonplant van de maand maart 2020

30 oktober 2019

Bij Dendrobium groeit uit een stevig stammetje met schubben en bladeren een kaars vol grillig gevormde bloemen, die afhankelijk van de soort ook nog licht geuren. Door de opbouw maakt deze orchidee een fraaie volle indruk: het is een kamerplant die echt waar voor haar geld biedt.    

Dendrobium is een populaire orchidee, uit dezelfde familie als Phalaenopsis, Cambria en Cymbidium. Al deze orchideeën worden gekenmerkt  door de typische opbouw van de bloem met vijf kelk- en kroonbladen, een mooie lip en een stempelkapje. 

Dendrobium groeit in de natuur veelal als epifytische orchidee op rotsen of in bomen, zonder hier voeding aan te onttrekken: dat halen de wortels uit de lucht. Als potorchidee staan ze om die reden dan ook in goed gedraineerde, luchtige grond of schors. Het meest bekend is Dendrobium nobile, een fakkel van bloemen met prachtige patronen

Herkomst 
Dendrobium is een populair geslacht uit de familie van de Orchidaceae. De ongeveer 1200 Dendrobium soorten komen van nature voor in een vrij groot verspreidingsgebied in de vorm van een enorme driehoek, van de Himalaya, zuidelijk Japan tot aan Australië en Nieuw-Zeeland. Dendrobium groeit in de natuur veelal als epifytische orchidee op rotsen of in bomen, zonder daar voedsel aan te onttrekken. 

Keuze assortiment Dendrobium
Er zijn twee types Dendrobium orchideeën: de compactum en de phalaenopsishybriden. De compactumsoorten hebben vaak meerdere bulben (volgroeide scheuten), en dus ook meerdere bloemtakken met kleinere bloemen (1 tot 7 centimeter). De meest bekende soort is Dendrobium nobile, een fakkel van bloemen met prachtige patronen. Hier komen een aantal series van voor waarvan de Star Class de bekendste is. De phalaenopsishybriden hebben een tot twee takken met grotere bloemen (7 centimeter of groter). De meest bekende hierbij is de Sa-Nook serie in veel verschillende kleuren van geel, groen, wit tot paars, roze en tweekleurige. Ook de lipkleur kan variëren. Tevens komen we nog een aantal erg natuurlijk ogende, botanische soorten tegen: D. kingianum x biggibum en de D. Berry Oda.

Afbeelding
Waar let u op bij de inkoop van Dendrobium? 

 • Bij de inkoop van Dendrobium is het belangrijk te letten op de rijpheid van de planten. Deze kan bij de D. nobile variëren van kleurtonend (onrijp) tot alle bloemen open (rijp). Bij de andere soorten kan deze variëren van 1 knop open tot alle bloemen open met minimaal 1 gesloten knop. 
 • Bij de inkoop van Dendrobium is het verder belangrijk te letten op de verhouding tussen de potmaat, de planthoogte met lengte van de takken en het aantal takken per plant. Ook het aantal bloemen en knoppen per tak zijn prijsbepalend. 
 • Uiteraard zal de keuze merendeels bepaald worden door de kleur van de bloemen. Steeds vaker komen we ook kleurbehandelde Dendrobium tegen, vooral van D. nobile. 
 • Bij inkoop moet de plant vrij zijn van ziekten en plagen. De bloemen hebben soms Botrytis (= spikkel of pokken), een schimmel die de sierwaarde sterk verminderd. De planten dienen ook voldoende vochtig te zijn (niet nat) om verdroging van de bulben (scheuten) en knoppen te voorkomen. 
 • Zoals veel orchideeen is ook Dendrobium gevoelig voor ethyleenschade die knopval of knopverdroging veroorzaken. Ethyleen is een verouderingshormoon dat  knopval, het niet open komen van de bloemen en versnelde veroudering in de hand werkt. Ventilatie tijdens transport of op het verkooppunt is belangrijk en zorg dat de plant niet niet naast ethyleenbronnen als fruit mogen staan. 
 • De plant kan geel blad hebben doordat hij te nat of te droog gestaan heeft. 
 • Aantastingen als dop-, wol- en schildluis komen soms ook voor en zijn lastig te bestrijden, zowel op het verkooppunt als voor de consument.
 • De aanbevolen opslag en transporttemperatuur is 15 °C. Voorkom tocht en wind. Kouschade door te lage temperatuur is iets om op te letten vooral in de wintermaanden. De planten dienen dan ook beschermd te worden in een doos of door ze in te hoezen.
   

Verzorgingstips voor consumenten

 • Dendrobium staat het liefst bij kamertemperatuur van 18-25 ºC. 
 • De plant vraagt een lichte standplaats. In de wintermaanden kan de plant direct zonlicht hebben. Vanaf begin april tot begin oktober is de zon te fel en mag de plant niet direct in de zon staan. Ook in de herkomstgebieden, de tropische regenwouden krijgt de plant geen direct zonlicht. 
 • De plant heeft niet veel water nodig, een keer per week is voldoende, maar laat hem ook weer niet helemaal verdrogen. Te veel water is schadelijker dan te weinig en geeft geel blad. 
 • Na de bloei de plant 6 – 8 weken rust geven en droger en koeler houden bij 15 ºC op bijvoorbeeld een slaapkamer of bijkeuken. De plant reageert dan op de lage temperatuur met het aanmaken van knoppen als overlevingsstrategie. Gedurende deze koele periode heeft de plant weinig water nodig. Als de nieuwe knoppen zichtbaar zijn kan de plant weer de normale verzorging krijgen, zodat hij opnieuw kan pronken met zijn prachtige bloemen.
 • Zet Dendrobium nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit.  Dit zorgt namelijk voor knopval, niet open komen van knoppen of versnelde veroudering.

Verkoop- en presentatietips 
Dendrobium past in de woontrend waarin het interieur zo wordt ingericht dat het als het ware indrukken van buitenaf absorbeert en verzacht. Denk aan potten in kleuren als nude, poederroze, groengrijs met wat donkergroen als contrast en aan matte oppervlakken voor een verstillend effect. De orchideeën zet je in keramieken schalen, matglazen potten of in een pot die uit roze zout is geslepen. Extra's als veren, tule, foto's en schilderijen met nevelthema's helpen het gevoel te versterken. De kenmerkende verticale groeiwijze leent zich ook goed voor een opstelling als bloeiend scherm. 

Beelden van Dendrobium
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Dendrobium
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen downloaden: