De zonnebloem staat in juli op de Bloemenagenda

De zomer is in volle gang. Dat blijkt ook wel, want de koningin van de zomerbloemen zetten we deze maand extra in het zonnetje. De zonnebloem is met haar optimistische blik de ideale kandidaat om het buitenseizoen te vieren. Op Mooiwatbloemendoen.nl leest de consument alles over deze vrolijke bloem. Laat u uw klanten ook kennis maken met de zonnebloem?

De herkomst van de zonnebloem
The sunflower is in the Flower Agenda in JulyDe zonnebloem komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. Vandaag de dag smullen mens en dier nog steeds van zonnebloempitten. Wist je trouwens dat de officiële naam van de zonnebloem Helianthus is? Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Kleuren en vormen van de zonnebloem
De zonnebloem kennen we vooral als de gele schoonheid, maar er zijn ook oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Ook wat betreft vorm is er volop variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of met meerdere kransen. Welke verschijningsvorm je ook kiest, de zonnebloem staat garant voor een flinke portie zomergevoel.

Verzorging van de zonnebloem

 • Snij de stelen schuin af.
 • Verwijder het overtollige blad van de stelen.
 • Zet de bloemen in een schone, liefst glazen vaas met kraanwater op kamertemperatuur.
 • Voeg een beetje snijbloemenvoedsel toe.
 • Vul de vaas regelmatig bij, want zonnebloemen zijn dorstig.
 • Zet de vaas op een koele standplaats uit de buurt van de fruitschaal en niet in de volle zon.
 • Houd rekening met het gewicht van de zonnebloemen. Kies daarom voor een stevige vaas.

Symboliek van de zonnebloem
De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon om haar zonnegod te kunnen zien. Deze vrolijke bloem kent dus een zeer romantische maar dramatische love story…

Boeketrecept met de zonnebloem
De ramen staan open, je voeten wandelen nakend door het huis en in je hoofd klinkt een heerlijk deuntje. Het is zo’n dag om van te genieten. Deel jouw heerlijke humeur met de rest van het huishouden met een geel boeket. De hoofdrol, uiteraard, weggelegd voor de koningin van de zomerbloemen: de zonnebloem. Dit heb je nodig:

 • Zonnebloem
 • Gladiool
 • Celosia
 • Gerbera
 • Gloriosa

Meer over de zonnebloem

Op Mooiwatbloemendoen.nl vinden consumenten ook bijzondere DIY’s om uit te voeren met de zomerse zonnebloem. 

Inspiratie en informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2017. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder.

Zonnebloem Bloemenagenda
Download image