De kerstbloemen staan in december op de Bloemenagenda

In december staan we stil bij de heerlijke feestdagen. Daar horen niet één, maar wel drie wonderschone bloemen bij! De amaryllis, orchidee en lisianthus worden deze maand extra gevierd. Op Mooiwatbloemendoen.nl leest de consument alles over deze kerstbloemen. Laat u uw klanten ook kennis maken met de amaryllis, orchidee en lisianthus?

De herkomst van de amaryllis, orchidee en lisianthus
Onze amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribische gebied. De lisianthus komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar groeit ze in rivierbeddingen van de woestijn en in prairiegebieden. De orchidee vindt haar oorsprong in de tropische regenwouden. 

Kleuren en vormen van de amaryllis, orchidee en lisianthus
De bloemblaadjes van de amaryllis zijn heel bijzonder; ze lijken wel van prachtig fluweel. Ze zijn er in het wit, rood, geel, roze, (zalm)roze, paars, oranje en tweekleurig.  De lisianthus is er in het wit, crème, blauw, roze, lila, paars en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. Van de orchidee zijn er meer dan 25.000 soorten, maar bij je bloemist zie je vooral de tropische beauty’s. De bloem is er in beeldschone kleuren, van poederige pastels tot candy pink of zenwit. Zelfs aan tijgerprintjes, koeienvlekken en streepjes is gedacht. Ga voor de vlinderachtige Phalaenopsis, de vampy Vanda, de ranke Cymbidium of ‘venusschoentje’ Paphiopedilum (lees: paa-fie-joo-pee-di-lum).

Verzorging van de kerstbloemen

  • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone (glazen) vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur. Gebruik voor een gemengd boeket snijbloemenvoedsel.
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
  • Zet de bloemen niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater. 

Symboliek van de amaryllis, orchidee en lisianthus
De amaryllis symboliseert trots en betoverende schoonheid, en geeft een gevoel van vriendschap en genegenheid. De lisianthus staat voor waardering, dankbaarheid en charisma. De orchidee staat voor zuivere vriendschap. Als je haar cadeau geeft, doe dan als de Brazilianen en geef een kus voor iedere bloem.

Boeketrecept met de kerstbloemen
Het kan ook anders! Geen kerstboom, maar kerstbloemen! De extravagante kerstbloemen die deze maand op de bloemenagenda staan zijn niet alleen een genot om naar te kijken, ze geven ook een decemberstatement af: Rudolph, kom er maar in!

Dit heb je nodig

  • Amaryllis
  • Orchidee
  • Lisianthus
  • Hortensia

Meer over de amaryllis, orchidee en lisianthus
Op Mooiwatbloemendoen.nl vinden consumenten ook bijzondere DIY’s om uit te voeren met de wonderschone kerstbloemen.

Inspiratie en informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2017. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder.