• LinkedIn
 • Twitter

De hortensia staat in augustus op de Bloemenagenda

14 juli 2017

Het zomergevoel houden we nog stevig vast met de hortensia. Deze natuurlijke sfeermaker weet jaarrond de zonnestralen in huis te halen. De hortensia is met haar robuuste voorkomen een stukje vakantie in de vaas. Op Mooiwatbloemendoen.nl leest de consument alles over deze veelzijdige bloem. Laat u uw klanten ook kennis maken met de hortensia?

De hortensia die jij in de bloemenwinkel aantreft, heeft Aziatische en Zuid-Amerikaanse roots. De sfeermaker kwam met de eerste VOC-schepen naar Europa. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik. Oké, het is even zoeken.

Afbeelding
Kleuren en vormen van de hortensia
In de eerste helft van het jaar zie je de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s. En ook hortensia’s die meerdere kleuren combineren. In de tweede helft van het jaar zijn er de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene, rode, bruine tint – passende bij de herfst en winter - en laten zich goed drogen. Qua vorm is er ook een hoop te beleven. Kies voor enkel- of dubbelbloemige soorten, bolvormige hortensia’s, hortensia’s met kleine bloemetjes in het midden en grote bloemblaadjes aan de rand (randbloeiers) of met een pluimachtige vorm. Kun je kiezen uit al dat moois?

Verzorging van de hortensia

 • Snij een stukje van de steel schuin af.
 • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
 • Zet je vaas met hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
 • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid en vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
 • Zorg dat er geen blad in het water hangt.

Symboliek van de hortensia
De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale, bolle vorm. De kleuren van de hortensia symboliseren liefde, harmonie en vrede. Perfect dus om te gebruiken in een luxueus bloemwerk bij bruiloften en verjaardagen, maar eveneens passend voor een beladen rouwboeket.

Boeketrecept met de hortensia
De hortensia is zo’n bloem waar je naar kunt blijven kijken. Haar bolvorm, de kleine bloemen die allen eigenwijs bloeien, de soms bijna onnatuurlijke tinten die met de seizoenen mee kleuren. De hortensia houdt ons in haar greep. In combinatie met de juiste kleuren en medespelers creëer je een wonderlijk spektakel dat rechtstreeks uit een sprookje lijkt te komen.

Dit heb je nodig

 • Hortensia
 • Ridderspoor
 • Roos
 • Anjer
 • Dahlia

Meer over de hortensia
Op Mooiwatbloemendoen.nl vinden consumenten ook bijzondere inspiratie met de robuuste hortensia. 

Inspiratie en informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2017. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder.