De gerbera staat in april op de Bloemenagenda

Speelse, vrolijke kleuren en vormen, het hele jaar verkrijgbaar en geurloos: de gerbera past bij iedere persoonlijkheid.

Ook de symboliek van de bloem is te herleiden naar vrolijkheid. De Kelten geloofden bijvoorbeeld dat een gerbera de last van het dagelijks bestaan zou verminderen. De bloem staat ook voor het geluk van kinderen, een perfecte cadeaubloem dus. Inspiratiebeelden van de gerbera downloadt u onderaan deze pagina kosteloos en kunt u gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl.

Herkomst
Een stukje geschiedenis. Gerbera’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bloem behoort tot het plantengeslacht Asteraceae en er bestaan zo’n dertig soorten in het wild. De Duitse arts Traugot Gerber, die expedities ondernam om verschillende soorten medicinale kruiden en planten te vinden, spotte de bloem. Hij doopte de bloem vervolgens gerbera, naar zijn eigen achternaam.

Keuze assortiment
De gerbera lijkt op het eerste gezicht misschien een simpele bloem, maar schijn bedriegt. Kijk nog maar eens goed. De buitenste lintvormige bloemetjes bepalen de vorm van de gehele bloem en ook het hart van de gerbera bestaat uit kleine bloemetjes. Echt een sterk staaltje natuurwonder. Er bestaan inmiddels meer dan 600 soorten, te veel om simpelweg in te delen op kleur of in groot- en kleinbloemige soorten. Zo zijn er kleine gerbera’s die worden aangeboden als ‘nanosoorten’ en gevulde/dubbele, zeer puntige, tweekleurige en soorten met gedraaide bloemblaadjes. Of denk aan nieuwe cultivars als Fireworx Firefly®, Pastini Cesena® en Power Ball®.

Waar let u op bij de inkoop van gerbera’s?

 • De lengte van de steel, diameter van de bloem en de kleur van de bloemblaadjes.
 • Check op aanwezigheid van ziekten en plagen. Spikkels op de bloemblaadjes of stengels en smeul in het hart van de bloem duiden op Botrytis.
 • Het hart van de gerbera bepaalt de versheid van de bloem. Is het hart ‘wollig’ met meer dan drie-vier kransen meeldraden, dan staat deze bloem al enkele dagen in het water.

Verzorgingstips voor professionals

 • De houdbaarheid van de gerbera is goed: bloemen van goede kwaliteit kunnen twee tot drie weken staan. IJzerdraadjes hebben ze dan niet meer nodig.
 • Gebruik een schone vaas en schoon water met houdbaarheidsmiddel.
 • Snijd een klein stukje van de stelen af zodat ze water goed kunnen opnemen. Gerbera’s groeien net als tulpen verder in de vaas. Houd hier rekening mee in een gemengd boeket.
 • Grote temperatuurschommelingen, een vochtige omgeving en direct zonlicht zorgen voor een kortere houdbaarheid.
 • Zet gerbera’s niet in de buurt van fruit: het vrijkomende ethyleengas van het rijpende fruit beïnvloedt de houdbaarheid.
 • Het water regelmatig verversen is voor de gerbera beter dan in een keer heel veel water in de vaas te gieten.

Presentatietips voor professionals
De gerbera staat voor vrolijkheid en levendigheid en wordt daarom veel gebruikt om kleur toe te voegen in boeketten. De gladde steel maakt het makkelijk om de bloem te combineren met andere bloemen in een boeket of arrangement. In april kunt u de gerbera goed combineren met bloesemtakken. Vul een vaas met water en bloemenvoeding en knip takken op verschillende lengtes. Zet de takken samen met gerbera’s op verschillende lengtes strak in de vaas. Zo krijgen de bloemen veel steun en creëert u een mooi verticaal boeket.

Verzorgingstips voor consumenten

 • Gerbera’s kunnen twee tot drie weken staan als u ze goed verzorgt.
 • Zet de bloemen in een schone vaas met schoon water en houdbaarheidsmiddel.
 • Snijd een klein stukje van de stelen. Gerbera’s groeien net als tulpen nog even door in de vaas.
 • Van grote temperatuurschommelingen, een vochtige omgeving en direct zonlicht houden gerbera’s niet.
 • Zet gerbera’s niet in de buurt van fruit.
 • Ververs regelmatig het water in de vaas.

Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2020. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, gericht op de groenbranche.

De gerbera staat in april op de Bloemenagenda
Download image