Chrysanten op de Bloemenagenda van september

De chrysant zorgt in huis voor warmte, kleur en een opgewekte stemming. Deze bloem houdt in september de zomer nog iets langer gaande. Op de site www.mooiwatbloemendoen.nl kan het publiek alles vinden wat er maar te weten valt over deze bloem. Aarzel dus niet om uw klanten een brede keus aan chrysanten aan te bieden.

De herkomst van de chrysant 
Deze bloem, afkomstig uit China en Japan, is in Azië al eeuwen ongelooflijk populair. Vanaf rond 1700 kon men zichzelf ook in Europa verblijden met dit gouden genoegen. De officiële naam van de chrysant (chrysanthemum) is samengesteld uit de Griekse woorden chrys (goud) en anthemon (bloem). De oorspronkelijke kleur van de bloem was stralend goudgeel.

Vormen en kleuren​L'agenda des fleurs, septembre - le chrysantheme
Was alles in de begintijd nog beperkt tot tinten geel, tegenwoordig is de bloem verkrijgbaar in een breed palet van kleuren. Het interieur van de huizen kan nu een warme gloed krijgen met de kleur van goud en brons, of met tinten in donker oranje, terwijl ook groene kleurschakeringen zeer populair zijn. Of men gaat voor subtiel en kalm, met chrysanten getint in wit, zachtroze of paars.   En alsof dat nog niet genoeg keuze is, zijn de bloemen er ook in alle mogelijke vormen: met enkele en dubbele bloemen, en met de vorm van een spinnenkop tot en met die van een pompom. De bloemblaadjes kunnen een 'klassieke' vorm hebben of die van een lepel, terwijl er ook troschrysanten bestaan. Verder is er informatie over hoe je de bloemen met een speciale snoeitechniek in hun volle glorie kunt laten stralen. En dan zijn er ook nog de in verhouding kleine varianten van de santini's. 


Verzorgingstips voor klanten 

Met de volgende tips moet u uw klanten in staat kunnen stellen minstens twee tot drie weken lang plezier te hebben van hun chrysanten.
•    Neem een schone vaas en vul deze met leidingwater bij kamertemperatuur.
•    Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe voor een langer vaasleven.
•    Let erop dat er geen bladeren in het water hangen.
•    Knip of snijd de stengels van de chrysanten op 3 tot 5 cm schuin af met een schoon en scherp mes of met een snoeischaar.
•    Vul de vaas regelmatig bij met leidingwater.
•    Zet chrysanten nooit op de tocht, in de volle zon, dichtbij de centrale verwarming of in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af, waardoor de bloemen sneller verouderen.

De symboolfunctie van de chrysant 
Naast elegantie brengt de chrysant ook kleur en een opgewekte sfeer in huis. De bloem staat symbool voor gezondheid en geluk. Leuk om jezelf cadeau te doen, geweldig als cadeau aan een van je dierbaren. 

Boeketrecept
Omhels het eind van de zomer met felle kleuren en een warme symboliek.
Je hebt hiervoor nodig:
•    Chrysanten
•    Sneeuwbes 
•    Gloriosa 
•    Gerbera 
•    Slangenwortel 
•    Callicarpa

Meer inspiratie en informatie
De consument kan op mooiwatbloemendoen.nl speciale DIY-projecten vinden voor chrysanten en hoe je deze bloem bij een high tea in de spotlights zet. 

Facebook: mooiwatbloemendoen
Instagram: @watbloemendoen

De Bloemenagenda
Klik hier als u wilt meer weten over de Bloemenagenda.

Chrysanten op de Bloemenagenda van september
Download image