Chrysant staat in oktober op de Bloemenagenda

Sprankelende vormen, trendy tinten en natuurlijk dat legendarische uithoudingsvermogen: Chrysant is met recht de onbetwiste gangmaker van oktober. Geen andere snijbloem biedt zoveel keuze, van sprankelende sterretjes en volumineuze troschrysanten tot vrolijke pompons en spectaculaire solisten met een doorsnee van soms wel tien centimeter.

Chrysant staat in oktober op de BloemenagendaMooi voor klassieke herfstboeketten, maar eveneens ideaal materiaal voor moderne arrangementen in de trendkleuren oker, roze, lila, bruin en geel. Want ook grenzen verleggen kan Chrysant héél goed.

Herkomst
Al in de 15e eeuw voor Christus werden chrysanten in China geteeld als bloeiend kruid. Ze werden daar gezien als een verheven plant met bijzondere krachten. Zo bijzonder, dat alleen edelen toestemming kregen om ze in hun tuinen te planten. Chrysanten zijn daarom ook terug te vinden op het mooiste Chinese porselein, geschilderd in de verfijnde Aziatische stijl. In Japan is de bloem zo mogelijk nog prominenter aanwezig als nationaal symbool en in de vorm van de keizerlijke Chrysantentroon. Door de troonwissel – keizer Akihito deed eerder dit jaar een stapje terug voor zijn zoon Naruhito - zijn chrysanten dit jaar extra relevant.

Keuze assortiment
Aangeboden worden troschrysant (meerdere bloemen per steel), pluischrysant (een bloem per steel) en Santini (maximale bloemdiameter 40 mm, steellengte 55 cm). Bij de bloemvormen kennen we enkelbloemig, gevuld- , anemoon- , spider- en pompon. Het assortiment bestaat uit meer dan 400 variëteiten, zodat er ruime keuze is om najaar 2019 verrassend in te vangen.

Hier let u op bij de inkoop van Chrysant

 • Let bij inkoop op de lengte van de steel, het gewicht, uitgedrukt in gram / steel, rijpheid uitgedrukt in stadia 1 t/m 5, type chrysant (tros, geplozen, Santini), kleur en bloemvorm.
 • De bloemen moeten gezond zijn en vrij van ziekten en plagen. Chrysant kan soms Botrytis (= peper, smet, smeul) tonen, een schimmel die zich uit in bruine plekken op de bloem of smeulplekken in het blad.
 • De stelen kunnen enigszins slap zijn als de bloem te zwaar is voor de steel.
 • Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag.
 • Het blad van Chrysant kan soms kleine witte gangetjes tonen, die ontstaan zijn door de larven van de mineervlieg.
 • Chrysanten worden door goede kwekers voorbehandeld door ze voor te wateren, waardoor ze het droge transport in dozen beter aan kunnen. Chrysanten van buiten worden op water aangevoerd en voorbehandeld met een uitvloeier die ervoor zorgt dat de wateropname door de houtige steel bevorderd wordt.

Verzorgingstips voor professionals

 • Plaats chrysanten in schone emmers of vazen met schoon water, met een houdbaarheidsmiddel erin. Dit zorgt dat de bloemen mooi open komen, het blad niet vergeeld en het water niet vervuild door bacteriën.
 • Snij de stelen 3-5 cm af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes en verwijder de onderste bladeren. Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt.
 • Let op dat de bloemen of het blad niet vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Dit zal Botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel kan doen verminderen. Bij Chrysant wordt dit vaak pokken genoemd door de kleine plekjes op de bloemen of smet / smeul wanneer het tussen het blad zit.

Presentatietips voor professionals
Maak gebruik van de kracht van Chrysant door de lengte van de bloemen te gebruiken voor energieke arrangementen, waarbij je klassieke technieken loslaat en de bloemen op een nieuwe manier schikt. Bovenin schitteren de pluizen, onderin vormen tros- en santini chrysanten een rijke basis. Drie dingen zijn belangrijk in deze stijltrend: het eerste is om met de bloemen balans te creëren tussen volheid en ruimte. Het tweede is de keuze voor bloemen met kleurverloop voor extra dynamiek. En het derde is de basis: die mag clean en sober zijn: wit, glanzend, smart, kunststof. Hoe strakker de vaas, pot of schaal, hoe meer Chrysant opvalt.

Verzorgingstips voor consumenten

 • Snij de stelen schuin af en haal de onderste bladeren weg zodat die niet in het water hangen.
 • Schik Chrysant in een schone vaas met vers water en wat snijbloemenvoedsel.
 • Zet de vaas liever niet in de volle zon, in de buurt van een fruitschaal of in de buurt van de verwarming.
 • Chrysant na een week nogmaals schuin afsnijden en trakteren op schoon water met plantenvoeding helpt er nog langer plezier van te hebben.

Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder

Chrysant staat in oktober op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl 

Chrysant staat in oktober op de Bloemenagenda
Download image