• LinkedIn
  • Twitter

Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

29 april 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling. De plant heeft meerdere verschijningsvormen: met vlammende toortsen, smalle staarten of een sprookjesachtige kam die eruitzien als hersenen. De kleuren zijn oogverblindend: wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of meerkleurig. Celosia heeft een licht kruidige geur en geeft maandenlang plezier met haar bijzondere bloei. 

Herkomst 
Celosia groeit in de tropen en heeft zich vanuit Oost-Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië verspreid naar vele andere tropische gebieden. De plant behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae) waar ook andere flamboyante types als Amaranthus en Atriplex bij horen. Celosia staat symbool voor stoutmoedigheid. Als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends, dan is een Celosia plant zeer op zijn plaats. 

Afbeelding
Keuze assortiment Celosia
Het assortiment Celosia is de laatste jaren sterk veredeld, met geweldige gevolgen voor kleur, bloemtype en houdbaarheid. Er zijn drie verschillende cultivargroepen: de C. Cristata Grp (hanekam), de C. Plumosa Grp (pluimhanekam) en de C. Spicata Grp (staartvormige, kleine bloemen). De kleuren kunnen variëren van fel tot pasteltinten en van vintage tot tweekleurig. De planten zijn verkrijgbaar in verschillende series en kleurmengsels zoals Kelos, Merida, Hot Topic, Intenz en Twisted. Een bijzondere cultivar met opvallende kleur en naam is Celosia Vintage. 

Waar let u op bij de inkoop van Celosia? 

  •  Let op de verhouding tussen potmaat, diameter en dikte van de plant (bepaald door het aantal stekken per pot). 
  • Controleer het aantal bloemknoppen en de rijpheid. Soms is de bladkleur fraai groen of enigszins roodachtig van kleur, wat vaak een mooi geheel vormt met de kleur van de bloemen. 
  • Celosia moet vrij zijn van ziekten en plagen. Wanneer de bloemen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag. Ook kunnen er uitgebloeide bloemen aan de plant zitten of kan de plant geel blad hebben. Wanneer er lang teveel (condensatie) vocht tussen het blad blijft kan Botrytis ontstaan, een schimmelaantasting. Als een plant langere tijd te nat is geweest dan kan hij wortelrot vertonen. 
  • Check de planten op ongedierte als witte vlieg, bladluis of rode spint alhoewel dit door de huidige teeltwijze en veredeling van gewassen minder voorkomt.  

Verzorgingstips voor consumenten

  • Celosia staat het liefst op een koele en lichte plek; zo bloeien ze het langst. 
  • De planten hebben wat zachter blad waardoor ze meer verdampen en dus ook wat meer water nodig hebben, zeker bij warm zomerweer. Zorg dat de kluit niet uitdroogt. Enigszins slap hangend blad is een signaal van Celosia dat het tijd wordt voor een slokje. 
  • Voor een rijke bloei geef je de planten elke twee weken plantenvoeding en verwijder je de uitgebloeide bloemen. 
  • Zet Celosia niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verouderen. 
  • In de zomermaanden kan Celosia ook naar buiten op het balkon of terras en als eenjarige tuinplant worden toegepast. 

Creatieve tips Celosia
De kleuren en vormen van Celosia passen prachtig bij een trendy urban vibe. Denk voor een eigentijdse presentatie aan potten met een graffitidessins, beschilderde blikken, gerecycled kunststof, sober beton en kauwgomtinten. Krachtige motieven, uitgesproken kleuren en gebrek aan een eenduidige stijl versterken het gevoel van een unieke plant met persoonlijkheid, dat past in deze tijd. 

Beelden van Celosia 
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Celosia
Via onderstaande links kunt u de posters in 4 talen downloaden.