• LinkedIn
  • Twitter

Bromelia Woonplant van de Maand maart

29 november 2016

Het verhaal van Bromelia 

Vrolijk, kleurrijk, tropisch en gezegend met buitenaardse verschijningsvormen: Bromelia is al eeuwenlang de meest exotische beauty onder de woonplanten. Al viel men in eerste instantie niet op de fraaie kokervormige bladrozetten en hun felgekleurde schutbladeren, maar vooral voor de verrukkelijke vruchten van de bekendste Bromelia, de ananas. In de natuur komen meer dan 1600 verschillende soorten voor. De planten zijn gedrongen of lang gestrekt en groeien concentrisch vanuit de bladrozet. Vanuit deze koker groeit de steel omhoog met schitterend gekleurde schutbladeren waartussen bijzondere bloemetjes groeien. Alle Bromelia’s zijn 'monocarp'. Dat wil zeggen, dat de plant na de bloei aan het einde van zijn leven is gekomen. Er hebben zich dan al wel kindplantjes gevormd die na enkele jaren weer opnieuw zullen bloeien. 

Herkomst 
De meeste bromelia's komen uit de tropische streken van Noord- en Zuid-Amerika, waar ze onder verschillende klimatologische omstandigheden groeien. Tot Bromelia behoren bekende geslachten als ananas, Guzmania, Vriesea, Aechmea en Tillandsia. In het wild groeien de meeste van deze planten met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder hier voedsel of vocht aan te onttrekken. Dat halen ze uit de lucht. 

Waar let u op bij de inkoop van Bromelia?

  • Bromelia worden gesorteerd op potmaat, diameter en dikte van de plant en de wijze waarop de bloeiwijze wel of niet is vertakt. Ook is bepalend of de bloeiwijze recht of schuin in de rozet staat en hoe rijp de plant is. Als de bloemetjes al grotendeels tussen de schutbladen uitgroeien, is de plant over zijn hoogtepunt heen. 
  • Bromelia heeft weinig last van ziekten en plagen. Beschadiging van de schutbladeren of het blad komt vaak door transport, opslag of kouschade. Ook kan de plant te rijp zijn of geel blad hebben. Andere dierlijke of plantaardige aantastingen komen gedurende de afzetfase vrijwel niet voor. 
  • Voor alle bromelia's geldt dat ze bij minimaal 12-15°C bewaard moeten worden, bij voorkeur warmer. Laat de plant daarom tijdens de transport- en opslagfase in de hoes of doos staan om kouschade te voorkomen. 
  • Door temperatuurwisselingen kunnen cellen in het blad springen waardoor de plant visueel minder aantrekkelijk is. Let er op dat de plant niet te vochtig wordt. Door een te hoge luchtvochtigheid of door condensatie in het cellofaan kan Botrytis ontstaan.

Keuze assortiment 
Het Bromelia assortiment is veelzijdig en kleurijk. De meest bekende geslachten zijn Guzmania en Vriesea, waarbij Guzmania concentrisch bloeit en Vriesea altijd enigszins platte bloeiwijze heeft. Het blad is altijd glad en meestal groen, maar er komen ook bontbladige soorten voor. Allebei komen ze voor in een grote kleurvariatie en in verschillende maten. Van Vriesea komen zelfs botanische soorten voor die als 'bladplant' worden aangeboden, dankzij het decoratieve bladpatroon. Ook ananas behoort tot de Bromeliaceae, in het geval van de woonplant wordt deze sierananas genoemd. Deze planten worden aangeboden om hun decoratieve vruchten in de bladrozetten. Ananas ‘Pacifico’ is mooi rood van kleur. Een van de oudste en bekendste bromelia is de kokerbromelia Aechmea. Vroeger meestal met gezaagd blad, tegenwoordig mooi gaafrandig en met een prachtige roze bloeiwijze, Aechmea ‘Primera’. De klassieke roze variant heeft inmiddels gezelschap gekregen van witte, rode, oranje en tweekleurige varieteiten. Een andere veel voorkomende Bromelia is Tillandsia cyanea met roze bloeiwijzen waaruit de cyaankleurige bloemen groeien. 

Verzorgingstips voor consumenten 
● Bromelia is erg gemakkelijk in de verzorging. Geef de plant een lichte, warme standplaats maar niet in de volle zon. In de zomermaanden kan Bromelia ook buiten worden toegepast, mits de plant een deel van de dag schaduw heeft, om verbranding te voorkomen.
● In de rozetten zitten zuigharen en zuigschubben, waarmee de plant vocht en voeding opneemt. Bromelia heeft vooral water in de rozet nodig en spaarzaam op de potgrond, eens per week water geven volstaat. Ververs het water in de rozet regelmatig. Tijdens de bloei kan de plant licht geneveld worden op het blad. Om de bloei lang en rijk te houden eens per maand plantenvoeding geven. 

Verkoop– en presentatietips voor Bromelia
Bromelia's komen het mooist tot hun recht in groepjes, omdat de aparte kleuren en vormen dan de meeste impact hebben. Met de kleuren kan worden ingespeeld op actuele momenten (rood voor Valentijn, Vrouwendag en Kerst, geel voor Pasen, roze voor Moederdag, oranje voor herfst) en het is de perfecte plantenfamilie voor een zomerse jungalow-look. Heel opvallend en modern is bromelia zonder kluit presenteren. Bromelia’s worden uiterst milieuvriendelijk geproduceerd, wat gezien de belangstelling voor duurzaam leven een goed argument kan zijn om juist voor deze plant te kiezen.

Beelden van Bromelia
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Poster Bromelia
Via onderstaande link kunt u de posters downloaden. 

03_2017_poster_met_bromelia.pdf

03_2017_poster_bromelia.pdf