Bananenplant Woonplant van de Maand april

Het verhaal van de bananenplant 

Veel mensen kennen de bananenplant (Musa) van verre reizen en vakanties, want ze groeien overal in warme streken, van Tenerife tot Indonesië en van Thailand tot Mexico. Meestal wordt er gesproken over een bananenboom, maar wat een stam lijkt te zijn, is niet meer dan over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen die samen de schijnstam van deze vaste plant vormen. De bloemen ontwikkelen zich aan een dikke bloemstengel met een vaak purperen schutblad. Aan het uiteinde van de hangende bloemstengel zitten de mannelijke bloemen en hogerop de vrouwelijke die uitgroeien tot bananen. Omdat de bloeiwijze door de zwaartekracht naar beneden hangt en de bananen naar het licht omhoog willen groeien, worden de bananen enigszins krom van vorm. Op plantages waar bananen geproduceerd worden, duurt het ongeveer anderhalf jaar van planten tot oogsten. De moederplant sterft dan af, maar inmiddels hebben zich jonge scheuten gevormd die voor een volgende oogst zorgen. Bananenplant draagt als woonplant zelden vruchten. 
 
Herkomst 
Bananen komen oorspronkelijk uit Oost-Azië en hebben zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, in landen rond de evenaar. De eerste kweek door mensen stamt van ongeveer 8000 jaar voor Christus, in de Wahgivallei op Nieuw Guinea. Alexander de Grote zou de planten naar het westen hebben meegenomen, vanuit India. Op plantages werden de bananenplanten – met dank aan hun grote bladeren – in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en pas daarna gewaardeerd om de vruchten.  

Waar let u op bij inkoop van bananenplant? 

  • Bij de inkoop van bananenplanten kijkt u naar de potmaat, de lengte van de plant en het aantal stekken per pot. Omdat de planten nogal fragiele bladeren hebben, moeten ze zijn ingehoesd, om bladbeschadiging en kouschade te voorkomen. 
  • De plant dient vrij van ziekten en plagen te zijn, vooral bladluis of dopluis kan voorkomen. Let ook op aanwezigheid van plakkerige, doorzichtige honingdauw, een teken dat er 'beestjes' op de plant leven. Bij te droge omstandigheden kan er spint in de plant zitten. 
  • Als bananenplant te nat heeft gestaan, kan wortelrot ontstaan, waardoor de groei van de plant verstoord wordt. 
  • Bananenplant kan niet goed tegen temperaturen onder de 15-12°C, iets om op te letten tijdens het transport in de koude maanden.

Keuze assortiment 
Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn Musa ‘Dwarf Cavendish’ en Musa ‘Tropicana’. De meeste bananenplanten worden als dwergbanenplant aangeboden en zijn door het formaat ook geschikt voor in de huiskamer. Kenmerk van alle planten zijn de grote, gaafrandige bladeren met een vaak iets golvende rand. Soms is er een donkere bladtekening in het blad, wat de sierwaarde extra verhoogd. Bij winterharde bananen is het goed om te weten dat alleen de wortelstok goed winterhard is en de bovengrondse delen gevoelig zijn voor vorst. 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Bij aankoop in de koude maanden goed inpakken voor het transport naar huis. 
  • Bananenplant staat graag warm en licht. Door het grote bladoppervlak verdampt de plant vrij veel en heeft dus ook behoefte aan wat extra water. Wel uitkijken voor een voetbad, dat kan wortelrot veroorzaken. 
  • Om bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven. 
  • Eens per maand kamerplantenvoeding houdt bananenplant sterk en mooi.
  • Bananenplant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan op een zonnige, windstille plek. Binnen laten overwinteren, in het voorjaar rustig laten weggen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.

Verkoop- en presentatietips voor bananenplant 
Presenteer bananenplant met voldoende ruimte zodat de prachtige bladeren goed tot hun recht komen. Een sokkeltje kan helpen de kroon extra op te laten vallen en het groene blad mooi te laten hangen. Eronder bromelia's en orchideeën plaatsen zorgt voor toepasselijke tropische samenhang. Vestig na de zomervakantie wat extra aandacht op de plant, veel consumenten zien er een manier in om het vakantiegevoel nog even vast te houden. 

Beelden van bananenplant 
Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden onder vermelding van Mooiwatplantendoen.nl.

Posters bananenplant 
Via onderstaande link kunt u de posters downloaden. 

04_2017_poster_met_bananenplant.pdf

04_2017_poster_bananenplant.pdf
 

Bananenplant, Woonplant april 2017
Download image