• LinkedIn
  • Twitter

Balkonplant van het Jaar 2016: Geranium

29 maart 2016

Geranium (Pelargonium) is één van de bekendste tuinbloeiers en is als Balkonplant van het Jaar 2016 de musthave voor elke balkonbezitter.

Afbeelding verwijderd.De groene vakjury zegt: “De geranium is helemaal retro én voor iedereen. Van jong tot  oud en met of zonder groene vingers. De balkonplant bloeit vanaf april tot ver in het najaar. Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neer zetten. Niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar ook in borders.” Op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl beoordeelde de vakjury diverse planten op criteria als passend in trends, bloei en gemak om de opvolger van de Fuchsia (Balkonplant van het Jaar 2015) te bepalen.

Variatie
De geranium heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen. De drie belangrijkste zijn de hanggeranium (Peltatum), de staande geranium (Zonale) en de Franse geranium (Grandiflorum). Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land.

Langdurige bloei
Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een standplaats in de zon of halfschaduw en regelmatig water geven. Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst! Meer informatie over de Balkonplant van het Jaar vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

Afbeelding verwijderd.Verkiezing Balkonplant van het Jaar
De verkiezing van de ‘Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Sinds 1998 buigt een jury van groenspecialisten zich jaarlijks over de vraag welke éénjarige zomerbloeier het predicaat ‘Balkonplant van het Jaar’ krijgt. Daarbij spelen criteria als trends, bloei en gemak een belangrijke rol.

Inhaken?
Plaats het logo van Balkonplant 2016 op bijvoorbeeld onze of uw eigen beelden van geranium, verpakking of POS-materiaal. Download onderaan deze pagina het logo.