• LinkedIn
  • Twitter

Azalea is Woonplant van de maand december

04 december 2015

Of ze nu sneeuwwit, decemberrood, plechtig paars of knalroze zijn, alle Azalea's hebben gemeen dat je door de bloemen de plant haast niet meer ziet. Daarom is deze rijke bloeier Woonplant van de maand. Doe er uw voordeel mee én help de verkoop een handje met het gratis te downloaden POS-materiaal, in de link onderaan. 

Het verhaal van Azalea

Rijke bloei, verkrijgbaar in typische decemberkleuren, origineel alternatief om sfeer te brengen en toch een echte seizoensklassieker. Azalea heet officieel Rhododendron syn. Azalea. Rhododendron is een samenstelling van de Griekse woorden voor rood en boom betekenen. Vrij vertaald wordt dat 'een houtige plant met rozerode bloemen'. Azalea betekent in het Grieks droog, wat op het taaie hout slaat en niet op de grond: die moet altijd licht vochtig zijn. Omdat de meeste mensen bij Rhododendron aan de grote tuinstruik denken, wordt voor de woonplant Azalea aangehouden. 

Herkomst en productie van Azalea

Rhododendron kent een groot verspreidingsgebied in Azië. De oerversie van de woonplant is de Indische Azalea. Deze Azalea R. simsii is voornamelijk afkomstig uit de Chinese provincies Sichuan, Yunnan, Hubei en Guangdong. De plant groeit er op berghellingen als kreupelhout, tussen 1000 en 2600 meter hoogte, en wordt door de plaatselijke bevolking als brandhout gebruikt. De ondergrond is kalksteen die bedekt is met een humuslaag waar de planten in groeien. In 1578 was er reeds sprake van deze plant in de Chinese literatuur. De eerste planten zijn vanuit China naar Engeland gebracht in 1806 waarna Azalea snel in cultuur is gebracht.
De andere minder voorkomende soort is de R. Obtusem Groep, de Japanse Azalea. Deze is meestal enkelbloemig en redelijk winterhard, in tegenstelling tot de R. simsii Groep. Deze Azalea komt met name voor op de eilanden Honshu, Shikoku, Kyushu en Yakushima. De plant is door Nederlanders meegenomen vanuit Japan naar Europa en wordt nog altijd geassocieerd met Japan, zelfs in een mate dat er ook bonsaitechnieken op los worden gelaten. Azalea wordt vooral in België en Nederland gekweekt. Eigenlijk is het een geforceerde struik, die een kweker door middel van koelen en verwarmen in bloei kan brengen. De aanvoer begint in de nazomer en loopt door tot het voorjaar, met een flinke piek rond de feestdagen. 

Waar let u op bij de inkoop van Azalea?

  • Bij de inkoop van Azalea is het vooral belangrijk te letten op de plantvorm, de potmaat, aantal bloeibare knoppen en de rijpheid. Om er zeker van te zijn dat alle knoppen zullen bloeien, is te onrijp inkopen niet verstandig, vooral in de winter. 
  • Door gebrek aan licht kan knopval optreden. Knopverdroging komt eveneens regelmatig voor, vooral bij te onrijpe planten. Wanneer de plant te droog staat, kan bladvergeling of bladval optreden. 
  • Een lage temperatuur tijdens transport of opslag is aan te bevelen om snelle uitbloei te voorkomen. Wanneer er teveel vocht op de bloemblaadjes komt kan Botrytis (smet) ontstaan wat bruinverkleuring geeft. 

Keuze in het Azalea-assortiment

Azalea is een van de meest veelzijdige bloeiende kamerplanten, wereldwijd geliefd en zeer gevarieerd in verschijningsvormen, van mini's tot Azalea's op stam. Daarnaast is er veel variatie in bloemen, van enkele en dubbele tot effen en bijzondere bi-colours. Dit is de indeling in het assortiment: de meest voorkomende is de R. simsii groep (Indische Azalea) met enkelbloemige en gevuldbloemige cultivars. 
De Obtusem groep met Japanse Azalea kent enkelbloemige en spinbloemige cultivars.  

Verzorgingstips voor consumenten

  • Azalea lust wel een slokje. Geef de plant regelmatig ruim water of dompel de potkluit in een emmer water om de kluit volledig te verzadigen. Voor planten met een grote vochtbehoefte zijn speciale potten verkrijgbaar die de plant vanuit een waterreservoir van het benodigde vocht voorzien. 
  • De plant kan niet goed tegen warmte, daar gaat hij slap van hangen. Vermijd om die reden een standplaats in de felle zon of bij een warmtebron, Azalea staat het best op een koele, lichte plek. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Wanneer de plant moet worden overgeplant in een grotere pot is het belangrijk speciale zure potgrond te gebruiken, speciaal voor zuurminnende planten. 
  • Is Azalea als woonplant te groot geworden, dan kan die na de bloei buiten op een schaduwrijke, zure vochthoudende grond uitgeplant worden, overwinteren doet Azalea het liefst beschut in een kas of schuur met enige beschutting. 
  • Besproei de plant regelmatig al deze in knop. Als de knoppen opengaan niet meer sproeien.

Verkoop- en presentatietips voor Azalea

  • Verwerk witte en rode Azalea's in uw feestdagenpresentatie, zet na kerst de roze in: consumenten hebben dan vaak zin in een wat anders dan rood en wit. De roze bieden, zeker in combinatie met Narcis en Hyacinth alvast een echte voorjaarsvibe 
  • Azalea als onderdeel van een arrangement kan natuurlijk als daar vraag naar is, maar de plant komt solo beter tot zijn recht, zeker als u hem meteen in een fraaie sierpot presenteert, voor het 'doet u er die meteen maar bij-effect'. 
  • Kleine Azalea's zijn verrassende elementen in schaaltuintjes en terrariums. 
  • Gebruik het POS-materiaal dat hieronder te downloaden is om extra Azalea sfeer te creëren in uw winkel.
     

Beelden van Azalea

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van mooiwatplantendoen.nl

Poster Azalea

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden. 

12_poster-nl-azalea.pdf