• LinkedIn
 • Twitter

Alstroemeria staat in september op de Bloemenagenda

03 juli 2019

Alstroemeria verzorgt de kick-off van het binnenseizoen in alle kleuren waarin deze snijbloem verkrijgbaar is, met als absolute trendkleur wit. Uniek aan Alstroemeria is dat ze haar schoonheid bewaart voor het juiste moment.

Afbeelding
In de winkel schuilen de bloemen in hun knoppen, pas thuis bij de consument toont ze haar volle schoonheid. De gladde stelen spreken ook een jongere doelgroep aan en het indrukwekkende vaasleven van deze snijbloem past bij de tijdgeest van kiezen voor dingen waar je lang plezier van hebt.

Herkomst
Alstroemeria, ook wel Incalelie genoemd, is afkomstig uit de koele berggebieden van de Andes in Brazilië, Peru en Chili. De huidige productie van Alstroemeria als snijbloem heeft plaats in de kas, waar de plant zeer productief is. In kwalitatief opzicht is de bloem de laatste jaren sterk verbeterd, met stevige stelen, mooi groen blad en een langer vaasleven als resultaat.

Keuze assortiment
Hoewel wit in september de hoofdrol speelt om het gevoel van een nieuwe start kracht bij te zetten, kent Alstroemeria veel verschillende cultivars met prachtige heldere, felle kleuren en tekening in de bloem. De bloem is er in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Ook kan de bloemtekening variëren van geheel effen tot vlekjes of streepjes op de bloemblaadjes. In bloemvormen zijn er nieuwe vormen, zoals gevuldbloemige variëteiten en Alstroemeria met heel grote bloemen. Ook is tros-Alstroemeria Florinca, met stevige stelen, kleine bloemen en een lang vaasleven, tot wel 3 weken.

Hier let u op bij de inkoop van Alstroemeria

 • Let bij de inkoop van Alstroemeria op lengte, gewicht, stevigheid, bladkwaliteit en het aantal knoppen per tak. Het samenspel hiervan bepaalt de prijs.
 • Heel belangrijk is de rijpheid te checken. Knoppen met voldoende kleur zullen beter open komen, een intensere kleur hebben en grotere bloemen en een betere houdbaarheid bieden.
 • Bij het inkopen van Alstroemeria is het belangrijk dat de bloem vrij is van ziekten en plagen. 
 • Alstroemeria wordt door kwekers voorbehandeld om de houdbaarheid te verbeteren en de bladvergeling tegen te gaan. 

Verzorgingstips voor professionals

 • Plaats Alstroemeria in schone emmers of vazen met schoon water, met een houdbaarheidsmiddel erin. Dit zorgt dat de bloemen mooi open komen, het blad niet vergeeld en het water niet vervuild door bacteriën.
 • Snij de stelen 3-5 cm af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes en verwijder de onderste bladeren.
Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt. 
 • Pas op dat de bloemen of het blad niet vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Dit zal Botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel kan doen verminderen. Bij Alstroemeria wordt dit vaak pokken genoemd door de kleine plekjes op de bloemen of smet / smeul wanneer het tussen het blad zit.

Presentatietips voor professionals
Na de vrijblijvendheid van de zomer, biedt september weer structuur en behoefte aan ordening. Voor de styling van Alstroemeria betekent dat rust en ritme om het pure product zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Verder neemt de belangstelling voor duurzaamheid en verantwoording  toe. Vazen mogen wijzen op hergebruik (geschilderde flessen) of multifunctioneel zijn (vazen die ook kunnen dienen als kan of karaf). Zo ontstaat een harmonieus geheel waarin overzicht overheerst. De steunkleuren mogen sober zijn: wit, grijs, zwart, blauw en een vleugje roodbruin.

Verzorgingstips voor consumenten

 • Snij de stelen schuin af en haal de onderste bladeren weg zodat die niet in het water hangen.
 • Schik Alstroemeria in een schone vaas met vers water en wat snijbloemenvoedsel.
 • Zet de vaas liever niet in de volle zon, in de buurt van een fruitschaal of in de buurt van de verwarming.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen en vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Inspiratie & informatie
Van iedere bloem op de Bloemenagenda zijn inspirerende beelden gemaakt in lijn met de Groenbranche Trends 2019. Deze trends zijn een doorvertaling van de nieuwste consumententrends, specifiek gericht op de groene branche voor zowel binnen als buiten. Wilt u meer weten over de Bloemenagenda? Lees verder

Alstroemeria staat in september op de Bloemenagenda. Deze inspiratiebeelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatbloemendoen.nl