• LinkedIn
  • Twitter

Hoe goed zijn bloemen en planten voor ons welzijn? Wageningen University en Research onderzocht het

23 september 2024

Veel mensen associëren bloemen en kamerplanten met positieve gevoelens. Maar welke impact hebben ze echt op ons welzijn? In een nieuwe studie, die we in samenwerking met Wageningen University en Research (WUR) uitvoeren, onderzoeken we dit. Hier lees je de belangrijkste inzichten van deze studie.

Afbeelding
kennis

Eerste resultaten: dit zijn de directe en indirecte welzijnseffecten

De eerste resultaten laten verschillende interessante inzichten zien. Zo hebben de onderzoekers bewijs gevonden van diverse directe en indirecte positieve effecten van bloemen en kamerplanten op het welzijn:

  • Kamerplanten kunnen een positieve invloed hebben op het welzijn van mensen. Dit komt doordat planten een stressverlagend effect kunnen hebben en ook je stemming positief kunnen beïnvloeden; 
  • Groene kamerplanten activeren het parasympathische zenuwstelsel (zenuwen die zorgen voor rust, ontspanning en herstel). Hierdoor kunnen kamerplanten een ontspannend en rustgevend effect hebben op mensen;
  • Groene kamerplanten verbeteren de luchtkwaliteit, wat onze cardiovasculaire gezondheid (hart en vaten) kan bevorderen. Daarnaast zorgt een betere luchtkwaliteit voor minder ademhalingsproblemen;
  • Groene kamerplanten die sterk luchtzuiverend zijn kunnen zorgen voor een verbeterde productiviteit en de kwaliteit van onze slaap bevorderen;
  • De meeste mensen zijn zich bewust van de luchtzuiverende en ontspannende effecten van kamerplanten, maar met voordelen als een verlaging van de bloeddruk en zijn ze minder bekend.

Doelstelling onderzoek welzijnseffecten

Bloemen en planten maken al eeuwenlang deel uit van ons leven. Van een bos tulpen om je woonkamer op te fleuren, tot een kamerplant als cadeau voor een vriend die net verhuisd is, of een prachtig boeket om je afstuderen te vieren. Velen van ons associëren bloemen en planten dan ook met positieve gevoelens als vrolijkheid, geluk en plezier. Maar welke welzijnseffecten kunnen we wetenschappelijk onderbouwen om onze communicatie te versterken? Dat is de vraag die we middels dit onderzoek wilden beantwoorden.

Onderzoeksmethode en hoofdvragen

Het onderzoek werd uitgevoerd door Masterstudenten van de Wageningen University en Research. Hierbij werden ze begeleid door WUR-onderzoekers. De Masterstudenten zijn verdeeld in twee teams, die elk een eigen focus hebben. Het eerste team richtte zich specifiek op kamerplanten en bloemen in een thuisomgeving. Dit team onderzocht welke claims er worden gemaakt over de welzijnseffecten en in hoeverre deze wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het tweede team bestudeerde de directe en indirecte effecten van groene kamerplanten. Voorbeelden van directe welzijnseffecten zijn een verminderd stressgevoel en een lagere hartslag. Indirecte welzijnseffecten zijn een verbetering van de luchtkwaliteit (binnen), de akoestiek en het binnenklimaat, wat uiteindelijk het welzijn kan verbeteren.

In de onderzoeken staan de volgende vragen centraal:

  • Welke welzijnseffecten van bloemen en planten in huis zijn wetenschappelijk bewezen?
  • Naar welke gezondheidsclaims of effecten van bloemen en planten is nog meer onderzoek vereist?
  • Hoe kunnen Bloemenbureau Holland en onze partners in de sierteeltsector bewezen effecten toepassen in hun communicatie naar consumenten?
  • Hoe verschillen de welzijnseffecten per leeftijdscategorie en situatie (zoals thuis of op het werk), en hoe kunnen we onze boodschap daarop afstemmen?

Meer weten?

Neem gerust contact op met Constant Berkhout, Research Manager a.i., cberkhout@bloemenbureauholland.nl.

Andere onderzoeken lezen?

Terug naar het kenniscentrum.