Día de los Muertos in Frankrijk groot succes

Het evenement Día de los Muertos, georganiseerd door Lajoiedefleurs.fr*, werd op 1 november jl. gevierd in de trendy wijk Le Marais, in Parijs. Een groot aantal deelnemers heeft de feestelijke en positieve manier van het herdenken van overledenen kunnen ervaren. Een herdenkingswijze die is gebaseerd op een Mexicaanse traditie, met als belangrijkste elementen bloemen, make-up, altaren en kaarsen.

Dia de los muertos

Waarom Día de los Muertos?
De Fransen verlangen naar een andere, positieve manier om de doden te herdenken. Het is een opkomende trend om Allerheiligen, de dag dat de overledenen herdacht worden, op een optimistische en zelfs feestelijke manier te beleven. Het Mexicaans gebruik van Día de los Muertos sluit daarbij naadloos aan en heeft bovendien een belangrijk, bloeiend component: bloemen! De geuren en kleuren van de bloemen zorgen er volgens de traditie voor dat de zielen van overledenen voor een dag terug kunnen keren. 

Bloeiende succesformule in cijfers
Naast het kleurrijke feest in Parijs met 500 bezoekers, zorgden een online campagne, PR en influencer-samenwerkingen voor publiciteit rondom Día de los Muertos. Dat gebeurde op nationaal niveau, met aankondigingen in veel belangrijke media als le Parisien, Elle.fr, Figaroscope, Télérama.fr en Marie France. Bovendien kwam het evenement ter sprake op televisiezender BFMTV Paris. De totale mediawaarde van deze campagne wordt geschat op € 500.000,-. 

Quotes ELLE.fr:
"Het leven vieren met bloemen. En als we nou de doden zouden herinneren met een feest ? Dat is  « Dia de los muertos », een bijzonder idee van « Lajoiedefleurs.fr » (en geïnspireerd door Mexico) die 1 november een grote feestavond organiseert met een decor dat subliem moet zijn.  Het idee lijkt provocerend maar is wel verleidelijk : als we nu eens ons glas heffen om onze voorouders uit het zielenrijk te begeleiden ?"

En volgend jaar?
Door de campagne hebben miljoenen Fransen kennis kunnen maken met Día de los Muertos. Veel feestgangers – maar ook de mensen die niet naar binnen konden vanwege de grote toeloop – hebben aangegeven Allerheiligen ook in 2018 op de Mexicaanse manier te willen vieren. Bloemenbureau Holland is daardoor overtuigd dat deze positieve en bloemrijke manier van gedenken een nieuw gebruik kan worden voor de Fransen.

Bekijk de video:

 

Quotes deelnemers :
"Ik hou wel van jullie manier om « het leven van gisteren én van vandaag te vieren ». Dat is een mooie interpretatie van dit feest." 
"Zo geslaagd! Ik kan niet wachten op die van volgend jaar :)"

 

* Lajoiedesfleurs.fr is de Franse versie van Mooiwatbloemendoen.nl, het inspiratieplatform van Bloemenbureau Holland dat laat zien wat voor moois bloemen met je doen.

In het bijzonder bedanken we Royal Van Zanten, Deliflor, Yourlily en Parfum Flower Company voor hun prachtige bijdrage met chrysanten, lelies en rozen.​ 

- Enquete OpinionWay voor Lajoiedesfleurs.fr, representatief voor de Franse bevolking van 18 jaar en ouder, gehouden op 13 en 14 september 2017. Hier is de samenvatting (Franstalig) te lezen: cp_-_sondage_dia_de_los_muertos_opinionway.pdf

Día de los Muertos in Frankrijk groot succes