• LinkedIn
  • Twitter

Aglaonema is Woonplant van de maand oktober

04 december 2015

Niet alleen een van de makkelijkste, maar ook nog eens een van de mooiste bladplanten ook: Aglaonema is Woonplant van de maand oktober en heeft alle potentie om een echte bestseller te worden. Geef deze beauty extra aandacht, met behulp van het gratis te downloaden POS-materiaal dat te vinden is via de link onderaan.

Het verhaal van Aglaonema

Aglaonema is een verrassend decoratieve kamerplant. De naam is afgeleid uit het Grieks: 'aglos' betekent schitterend en 'nema' draad, de naam slaat op de mooi getekende bladen. Een van de sterkste verkooppunten van deze bladbeauty is dat hij zeer gemakkelijk in de omgang is en tegen een stootje kan. Dat maakt van Aglaonema een ideale plant voor mensen met niet zulke groene vingers, die er toch uit ziet als een bladplant voor gevorderden. De planten hebben sterke luchtzuiverende eigenschappen die een positieve invloed hebben op het leefklimaat.

Herkomst en productie van Aglaonema 

Aglaonema is inheems in Zuid-Oost Azie, waar de plant voorkomt in Thailand, Sri Lanka, Indonesië en de Filipijnen. De plant groeit daar als onderbeplanting in tropische regenwouden bij een hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en gefilterd zonlicht. De plant behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen), kenmerkend door de aar (spadix) en het schutblad (spatha), waarmee ze bloeien. Het gaat echter bij Aglaonema niet om deze weinig opvallende bloeiwijze, maar om het decoratieve blad. De familie kent nog veel meer bladplanten zoals Dieffenbachia, Alocasia, Caladium, Monstera, Philodendron en Epipremnum. Ook bloeiende planten als Anthurium, Spathiphyllum en Zantedeschia behoren tot deze familie. Ze hebben gemeen dat ze al lang gekweekt worden en dat kwekers veel ervaring en kennis hebben omtrent Aglaonema en consorten. 

Waar let u op bij de inkoop van Aglaonema? 

  • Maak de juiste selectie voor uw klantenkring. Aglaonema wordt op potmaat, lengte en dikte gesorteerd, u weet zelf het beste wat goed verkoopt. 
  • De gezondheid van de planten is belangrijk. Aglaonema moet voldoende zijn afgehard door de kweker zodat ze de transport en opslagcondities goed kan doorstaan. Hoe steviger en stugger de bladeren, hoe meer de plant is afgehard en hoe minder kwetsbaar hij is.
  • Check of de planten vrij zijn van ziekten. Wortel- of stengelrot kan soms voorkomen. Planten dienen vrij te zijn van bruine vlekken en bladranden, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid en/ of te droge wortelkluit. 
  • Bij transport en opslag dient de temperatuur minimaal 12-15 graden Celsius of hoger te zijn. Bij lagere temperaturen is het belangrijk dat de planten worden ingehoesd om kouschade te voorkomen. Kou kan vlekken op het blad geven. 
  • Wanneer Aglaonema's te lang onder slechte lichtomstandigheden staan, kunnen ze rekken en loopt de bladkleur terug.

Keuze Aglaonema-assortiment

Het assortiment van deze fraaie bladplant wordt steeds verder uitgebreid met mooiere en betere cultivars. De planten kenmerken zich allemaal door een rijke 'bossige' groei, maar verschillen in bladkleur en bladdikte. Onder de nieuwkomers een steeds groter aantal cultivars met iets leerachtiger blad, wat betekent dat ze nóg makkelijker zijn in huis of op kantoor. De bladtekening is vaak fascinerend levendig, met veel grijs en groen tinten maar er zijn ook witbonte cultivars en nieuwe rood-oranje tinten. 
Cultivars zijn met grijs-groen blad zijn Silver Queen, Maria, Maria Compacta, Maria Christina, Silver Bay, Silver Moon, Stripes, Cutlass, Gemini, BJ Freeman
Met geel- of oranje-roodachtig blad zijn pseudobracteatum, Golden Passion, Pink Jade, Ruby Sunset en Sparkling Sarah 

Verzorgingstips voor consumenten

  • Aglaonema is een 'easy care' product dat makkelijk in de omgang is. De plant vraagt een lichte standplaats, maar geen felle zon, dit kan bladverbranding tot gevolg hebben. 
  • Een kamertemperatuur van 18-22°C is prima, de plant mag niet te koud staan. 
  • Geef de plant regelmatig water dat niet te koud is. De potkluit mag niet uitdrogen. 
  • Het blad regelmatig sproeien met lauw water doet Aglaonema goed, het zijn omstandigheden die ook in het herkomstgebied - het tropische regenwoud - voorkomen. Als het niet te koud is, kan de plant ook naar buiten voor een regendouche. 
  • Om de plant lang goed te houden is plantenvoeding per 3-4 weken gewenst. Aglaonema is alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

Verkoop- en presentatietips voor Aglaonema

  • Het is een supermakkelijke, mooie bladplant met uithoudingsvermogen. 
  • Aglaonema kan jaarrond worden toegepast in huis, kantoor, school of openbare ruimte. De plant leent zich ook prima voor gebruik in hydrocultuur. 
  • De prachtige bladtekeningen creëren een tropische sfeer. 
  • De planten kunnen zowel solitair als in groepen worden toegepast. De prachtige bladtekeningen en kleuren lenen zich voor combinaties met mooie ondergronden van verschillende materialen, vormen en structuren. Combinaties met andere planten met luchtzuiverende eigenschappen zoals Nephrolepis, Spathiphyllum of Dypsis zijn ook interessant om te maken.
  • De herkomst van de Aglaonema leent zich goed om inspirerende themapresentaties of sfeerpresentaties te maken, die de consument meeneemt naar landen Thailand of Sri Lanka. 

Beelden van Aglaonema 

Onderstaande beelden kunt u kosteloos downloaden en gebruiken onder vermelding van mooiwatplantendoen.nl

Poster Aglaonema

Via onderstaande link kunt u de poster downloaden 

10_poster-nl-aglaonema.pdf